Slusari despre aeroportul Chişinău: Prim-ministrul, şeful SIS, şeful CNA, procurorul general, ministrul Justiţiei să dea explicaţii în Parlament

Maria Maevschi
29.12.2019

alte articole

Alexandru Slusari, deputat Platforma DA (Captură Foto)
Maria Maevschi
29.12.2019

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, deputatul Alexandr Slusari, vicepreşedinte al Parlamentului, consideră că „situaţia este destul de gravă”, la Aeroportul Internaţional Chişinău, făcând referire aici la anunţul făcut de Compania NR Investments Limited care a renunţat la cele 95 la sută din Avia Invest SRL, compania concesionară a aeroportului în favoarea companiei Komaksavia Airport Invest Ltd, condusă de Andrei Goncearenko.

Dacă se analizează lucrurile per ansamblu, se observă că procesul de anulare a contractului de concesionare bate pasul pe loc, deşi cererea a fost depusă pe 10 septembrie şi până în prezent nu se cunoaşte nimic despre acest caz, a menţionat Slusari.

„Pe de altă parte coincidenţa, care nu mi se pare una ocazională, apare în ziua în care Igor Dodon a revenit din Federaţia Rusă şi a anunţat despre creditul care urmează să fie obţinut de Republica Moldova de la Rusia, peste două ore noi am aflat că beneficiarul Companiei care urmează să gestioneze Aeroportul Internaţional Chişinău este un individ cu un trecut glorios criminal, un personaj care a fost reţinut de câteva ori în anii 90, pe urmă reţinut în anul 2013, eliberat, iar acum este un top-manager Gazprom. Ceea ce noi am văzut în această săptămână, denotă faptul că aeroportul este controlat de către Federaţia Rusă prin intermediul persoanelor interpuse”, a declarat vicepreşedintele Parlamentului în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Cât despre faptul că preşedintele Igor Dodon a declarat că miliardarul rus Andrei Goncearenko, noul proprietar al „Avia Invest” ar fi omul deputatului Ilan Şor, beneficiarul iniţial al companiei care a concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău, Rusia nefiind implicată în acest proces, Slusari consideră că aceasta este o încercare de a înşela şi a induce opinia publică în eroare, astfel încât să fie sustrasă atenţia de la persoana/ţara care controlează în realitate unul dintre cele mai importante obiective ale Republicii Moldova, punând astfel în pericol securitatea statului.

Totodată, Slusari a ţinut să puncteze că a fost deja iniţiată o acţiune de colectare de semnături pentru organizarea şedinţei extraordinare a Parlamentului pe subiectul aeroportului, adăugând că ar fi adunat deja 26 din 34 de semnături necesare.

„Este important să chemăm la şedinţa Parlamentului prim-ministrul, şeful SIS, şeful CNA, procurorul general, ministrul Justiţiei. În funcţie de derularea evenimentelor, vom acţiona în continuare, urmând o moţiune de cenzură, proteste, totul este posibil”, a comunicat Alexandru Slusari, reiterând că după explicaţiile pe care le-a auzit până în prezent, a ajuns la concluzia că şeful statului era la curent cu ceea ce s-a întâmplat la Aeroportul Internaţional Chişinău.

„Eu mă tem că ceea ce se întâmplă cu aeroportul ţine de intenţiile nici măcar ale actualei guvernări din RM, ci ale guvernării altei ţări, iată de ce este foarte important să ducem până la capăt acest proces şi aeroportul să revină în posesia de facto a statului, nu juridic sau teoretic. Igor Dodon a început să vorbească nu ştiu ce aberaţii juridice că statul ar fi proprietarul etc. Ce folos că statul e proprietar dacă timp de 30 de ani îl va gestiona altcineva?”, s-a întrebat retoric vicepreşedintele Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor