Siria: şeful rebelilor a fugit la Doha

Siria: Generalul Salim Idris (s) la 24 August, 2013 in Istanbul.
Siria: Generalul Salim Idris (s) la 24 August, 2013 in Istanbul. (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
13.12.2013

Pe 8 decembrie, Şeful Statului Major al Armatei Siriene Libere (ESL), Salim Idris, a fost forţat să părăsească Siria şi să se refugieze la Doha, în Qatar, după ce jihadiştii au preluat controlul bazelor rebelilor moderaţi şi a depozitelor lor de arme, relatează La Stampa.

Wall Street Journal, citând oficiali americani, relatează că Idris "a fugit după ce Frontul Islamic a preluat controlul asupra bazelor ESL", în data de 7 decembrie, în apropiere de punctul de trecere al graniţei cu Turcia, Bab el - Hawa. La 10 decembrie, Frontul Islamic a preluat controlul asupra aceleiaşi treceri. Din acest motiv, Statele Unite au luat decizia de a suspenda orice ajutor non-letal pentru forţele de opoziţie din nordul Siriei, iar Ankara a închis graniţa turcă. Un purtător de cuvânt al Frontului Islamic a confirmat că Idris a părăsit ţara îndreptându-se spre Turcia.

Frontul Islamic a fost fondat în luna noiembrie prin unirea a şapte grupuri care luptă pentru formarea unui stat islamic, dar exclude Frontul al-Nusra şi Statul Islamic din Irak dar şi Levant, legat de Al-Qaeda. Se estimează că ar fi compus din aproximativ 45.000 de miliţieni.

Armata Siriană Liberă, prima entitate militară organizată - care a apărut după demonstraţiile ce paşnice împotriva lui Bashar al-Assad, în 2011 au degenerat în rebeliune armată - este compusă din dezertori şi civili. Se crede că efectivele sale, care odată numărau circa 70-150.000 de oameni, s-au redus la aproximativ 40.000 de persoane.

Casa Albă a confirmat că Statele Unite au suspendat furnizarea de "ajutor non-letal" rebelilor din nordul Siriei, în urma veştii că militanţii Frontului Islamic au furat echipamentul militar de la Armata Siriană Liberă. Confirmarea a venit de la purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, care a spus că SUA este îngrijorată de faptul că Frontul Islamic a cucerit baze şi depozite ale Armatei Libere, adăugând că Washingtonul lucrează la un inventar al echipamentelor americane furnizate rebelilor.

Earnest a declarat că transferurile viitoare de "ajutor non-letal" sunt suspendate, dar că asistenţa umanitară va continua. Identificarea şi sprijinirea elementelor moderate ale opoziţiei siriene continuă să fie o provocare pentru SUA, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Regatul Unit a suspendat, la rândul său, furnizarea de ajutor non-letal opoziţiei siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor