Siria: Saudiţii sunt pregătiţi să acţioneze pentru securitatea regiunii

Arabia Saudită: Prinţul Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz Al Saud
Arabia Saudită: Prinţul Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz Al Saud (Dominic Lipinski - WPA Pool / Getty Images)
Mioara Stoica
18.12.2013

Politicile occidentale cu privire la Iran şi Siria sunt un ''joc de noroc periculos'' şi din acest motiv Arabia Saudită este gata să acţioneze singură pentru a proteja securitatea regiunii - a declarat ambasadorul saudit la Londra, prinţul Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz, într-un discurs publicat în New York Times.

''Noi credem că multe dintre politicile din Occident cu privire la Iran şi Siria – se citeşte - reprezintă un risc la adresa stabilităţii şi securităţii în Orientul Mijlociu. Acesta este un joc de noroc periculos faţă de care nu putem rămâne tăcuţi şi la care nu vom sta doar să ne uităm".

Intervenţia diplomatul saudit este doar ultima dintr-o serie de poziţii critice exprimate de membri de rang înalt ai Riad, cu privire la politica americană şi europeană referitoare la Siria şi Iran, în special după decizia de a nu ataca militar regimul lui Bashar al-Assad şi de a semna acordul nuclear cu Teheranul.

''Decât să provoace guvernele siriene şi iraniene, unii dintre partenerii noştri occidentali au refuzat să ia măsurile necesare împotriva lor. Occidentul a permis unui regim să supravieţuiască şi celuilalt să continue programul de îmbogăţire a uraniului cu toate pericolele inerente de militarizare'', se citeşte în declaraţia prinţului saudit.

Discuţiile diplomatice cu Iranul ar putea ''dilua'' voinţa Occidentului de a se confrunta cu Siria şi Iranul, spune trimisul Riad în Marea Britanie. ''Ce preţ are "pacea" atunci când este făcută cu astfel de regimuri?'', se întreabă ambasadorul saudit. Ca urmare, pentru "responsabilităţile sale globale" Riad-ul ''nu are nicio altă alegere decât aceea de a deveni mai asertivă în afacerile internaţionale, mai hotărâtă ca oricând să se ridice în picioare pentru stabilitatea regiunii care are o nevoie atât de disperată".

Referindu-se la preşedintele american Barack Obama, prinţul saudit susţine în final că, ''în ciuda tuturor discuţiilor lor cu privire la "liniile roşii" toţi sunt gata să renunţe la securitatea noastră şi să pună la risc stabilitatea zonei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor