Noi jocuri de putere în Orient: Obama constrâns să publice legăturile presupuşilor atentatori 9/11 cu Arabia Saudită

Turnurile gemene din New York (WTC) la 11 septembrie 2001 (Robert Giroux/Getty Images)
Mioara Stoica
17.12.2013

În raportul secret alcătuit după 9/11, privind atacul terorist, există 28 de pagini cenzurate. Acum (de ce tocmai acum este o întrebare), doi congresmeni din SUA îi cer lui Obama să le publice. Dacă ştirea este o altă intoxicare în presă, sau poate noi jocuri de purere în relaţia dintre SUA, Israel şi mediul complicat al Orientului Mijlociu, rămâne de văzut.

Relaţiile dintre Statele Unite ale Americii şi Arabia Saudită sunt rele. Regatului nu i-a plăcut deschiderea lui Obama către Iran şi politica americană împotriva Siriei, considerată prea slabă. Membrii regimului saudit au criticat în mod deschis "slăbiciunea" de la Casa Albă. Un incident care ar putea deschide un alt front: o posibilă complicitate a Arabiei Saudite în atacul de la 11 septembrie 2001, indiferent de cine a fost plănuit acesta.

Doi senatori, republicanul Walter Jones şi democratul Stephen Lynch, vor să fie făcute publice cele 28 de pagini cenzurate ale raportului cu privire la atacul asupra Americii de către Al-Qaeda. O secţiune a raportului care a fost "ascunsă" de preşedintele Bush pentru a nu periclita relaţiile cu un aliat important şi partener comercial. Aceştia au prezentat deja o rezoluţie pentru a-l forţa pe Obama să rupă cercul de tăcere, raportează azi, 17 decembrie, publicaţia Corriere.

În trecut au apărut o mulţime de informaţii, confirmate de CIA, cu privire la relaţia dintre oficialii saudiţi şi unii dintre atacatorii sinucigaşi. Zilele acestea presa din SUA a menţionat acest lucru de mai multe ori. Fahad Al Thumairy, angajat la consulatul Arabiei în Los Angeles, a coordonat o echipă care i-a primit pe Khalid Al Minhdhar şi e Nawaf al Hazmi, doi dintre terorişti din 11 septembrie. Aceeaşi echipă, condusă de Omar al-Bayoumi, a creat un punct de sprijin în San Diego. Revelaţii la fel de grave au fost făcute despre un personaj şi un prieten apropiat al familiei Bush în SUA.

Prinţul Bandar, în acea perioadă ambasador la Washington şi în prezent şef de serviciu secret, a trimis 130.000 de dolari lui Osama Bassnan, agent saudit care i-a sprijinit pe cei doi terorişti din California. O sumă de bani urmată şi de alte finanţări totdeauna legate de Riad. Nu mai puţin interesante sunt mişcările altor emisari saudiţi. Saleh Hussayen se afla în acelaşi hotel din Dulles (Washington), unde locuiau şi teroriştii protagonişti ai atacului de la Pentagon.

Esam Ghazzawi, un consilier al nepotului regelui, i-a primit la reşedinţa sa de la Sarasota (Florida), pe Mohammed Atta şi alţi atentatori sinucigaşi. Cu două săptămâni înainte de 11 septembrie, oficialul saudit a părăsit în grabă reşedinţa sa, abandonând maşini de lux şi mobilier costisitor. Este vorba probabil de detalii semnificative, dar care probabil sunt nimic în comparaţie cu cele protejate de "secretul de stat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor