Siria: a început masacrul alawiţilor

Siria, Alep: Ororile războiului. (ACHILLEAS ZAVALLIS / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
12.10.2013

În luna august a acestui an cel puţin 190 de civili au fost ucişi iar 67 executaţi de către rebeli, în satele din provincia de coastă Latakia. Acuzaţia este conţinută într-un raport făcut de Human Rights Watch care raportează că victimele erau de minoritate alawită, grup religios şiit de care aparţine şi familia preşedintelui Bashar al-Assad.

Potrivit activiştilor, autorii masacrului ar fi miliţiile jihadiste ale statului islamic din Irak şi Levant şi grupul Jaish al Muhajireen wal Ansar.

"Amploarea şi modul de abuzuri grave comise împotriva populaţiei civile de către grupurile de opoziţie în timpul campaniei indică faptul că acestea au fost sistematice şi planificate şi, în unele cazuri luptătorii din opoziţie au executat sau împuşcat familii întregi" afirmă raportul făcut pe baza dovezilor adunate de pe teren.

Potrivit lui Joe Stork, directorul de la Human Rights Watch pentru Orientul Mijlociu "nu este vorba despre crimele comise din iniţiativa unor combatanţi individuali ci o operaţiune reală împotriva civililor a căror singură crimă a fost aceea de a fi de etnie alawită". Masacrul a durat timp de 14 zile.

Prin urmare, organizaţia a cerut Consiliului de Securitate al ONU de a impune "un embargo asupra armelor pentru toate grupurile împotriva cărora există dovezi credibile de abuzuri pe scară largă sau sistematice, sau crime împotriva umanităţii" şi a cerut ţărilor care au influenţă asupra rebelilor de a lucra pentru eliberarea ostaticilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor