ONU avertizează că în 2014 numărul refugiaţilor sirieni va creşte cu încă două milioane

Un băiat în timpul unei demonstraţii anti-regim în satul sirian al-Qsair, la 25 km sud-vest de oraşul Homs, pe 3 februarie, 2012. (Alessio Romenzi / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.10.2013

Naţiunile Unite au preconizat că, în anul 2014, alţi două milioane de sirieni vor deveni refugiaţi, iar 2,25 de milioane de persoane se vor strămuta în interiorul ţării, potrivit Reuters.

Războiul intern din Siria a început în martie 2011, când au avut loc revolte interne ce au marcat debutul unui conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad. Potrivit ONU, există aproximativ 100.000 de victime, iar peste două milioane de sirieni s-au refugiat în ţările vecine şi circa şase milioane dintre ei s-au deplasat în interiorul ţării pentru a se feri de conflict.

Agenţiile ONU vor să lanseze un nou apel pentru ajutorarea victimelor acestui război. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, 10 agenţii ale ONU şi alte 18 grupuri de ajutor au avut o întrevedere pe 26 septembrie la Amman, pentru a pune la cale strategia pentru anul 2014.

„Scenariul cel mai probabil a fost perceput ca fiind continuarea şi escaladarea conflictului cu fragmentarea sporită, întreruperea serviciilor esenţiale şi erodarea în continuare a mecanismelor de adaptare”, au precizat la reuniune oficialii de la Biroul ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA), potrivit unui rezumat postat pe un site al ONU.

OCHA estimează că până la 8,3 milioane de oameni, ceea ce înseamnă mai mult de o treime din populaţia care număra 23 de milioane înainte de războiul din Siria, ar avea nevoie de ajutor, până la sfârşitul anului 2014. Comparativ cu anul 2013, numărul refugiaţilor ar creşte cu 37%, iar numărul celor strămutaţi în interiorul ţării ar fi de aproximativ 6,5 milioane de persoane, înregistrând o creştere de 54%.

Se preconizează că, până în decembrie 2013, numărul de refugiaţi va atinge 3,2 milioane de sirieni, cu un milion mai mult decât în prezent, şi o creştere suplimentară de 2 milioane pentru viitor, potrivit ONU.

Cel mai mare număr din refugiaţii sirieni s-a înregistrat în Liban, Iordania, Turcia şi Irak. Potrivit rezumatului ONU, planificarea nevoilor refugiaţilor pentru anul 2014 i-ar include, de asemenea, pe cei care vin în Europa şi Africa de Nord, după cum este necesar.

Turcia deja găzduieşte pe teritoriul ei aproximativ un sfert din cei două milioane de refugiaţi sirieni fugiţi din ţara lor. Turcia este unul dintre opozanţii preşedintelui Bashar al-Assad şi susţine activ rebelii care luptă împotriva acestuia. În acelaşi timp, turcii au promis să menţină neschimbată politica ”uşilor deschise” pentru cei care fug din faţa conflictului.

Pentru Liban, războiul din Siria şi valul de refugiaţi proveniţi din această ţară este destabilizator şi copleşitor, mai ales că există temeri că sute de mii de nou-veniţi nu se vor mai întoarce niciodată acasă, relatează publicaţia germană Der Spiegel. În plus, 3.000 de nou-veniţi sunt raportaţi în fiecare zi la unul din cele patru centre conduse de către Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR). Până în prezent a fost înregistrat un total de 750.000 de refugiaţi, dintre care 625.000 doar în acest an. În plus, există şi refugiaţii care trec graniţa neobservaţi şi se ascund. Angajaţii serviciilor de întrajutorare estimează că numărul refugiaţilor sirieni din Liban a depăşit de fapt cu mult un milion de persoane.

Şi Egiptul susţine că găzduieşte aproximativ 300.000 de refugiaţi sirieni.

Agenţia UNHCR a ONU a informat că 17 ţări, inclusiv 12 cele europene, sunt implicate în acest program de a plasare a refugiaţilor sirieni.

Între timp, conflictul din Siria continuă. Unul din punctele culminante ale conflictului s-a înregistrat în 21 august, când mai multe state au acuzat regimul lui Assad că a folosit armele chimice în cadrului unei ofensive la est şi vest de capitala Damasc, care s-a soldat cu aproximativ 1.500 de morţi, printre care şi 400 de copii, fapt dezminţit de regim. După presiuni internaţionale, Siria a fost de acord cu distrugerea armelor sale chimice.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a recomandat luni crearea unei „misiuni comune” a ONU şi a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de o sută de oameni, în scopul de a elimina arsenalul chimic sirian, potrivit AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor