Siegfried Mureşan: UE nu va finanţa oligarhia de la Chişinău

Deşi Guvernul Filip nu este credibil în ochii Uniunii Europene, acesta este totuşi susţinut din simplul motiv că Europa preferă stabilitate, lucru ce ar fi greu de asigurat la Chişinău în lipsa unui guvern.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Partenerii externi vor să ajute Republica Moldova, atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi Uniunea Europeană, dar pentru asta trebuie să vadă în guvernarea de la Chişinău un partener. Declaraţiile aparţin europarlamentarului Siegfried Mureşan după vizita prim-ministrului Pavel Filip la Bruxelles. Mai mult, acesta regretă că nu a auzit nici un răspuns concret la întrebările care i-au fost acordate premierului moldovean.

„Trebuie ca guvernul să treacă, în sfârşit, de la declaraţii de intenţie la acţiune. Eu am spus foarte clar primului ministru că un guvern nu este pro-european doar prin faptul că declară că este pro-european”, a declarat politicianul român într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit deputatului european, pentru a înţelege şi a fi la curent cu ce se întâmplă în Moldova, instituţiile Uniunii Europene ar trebui să monitorizeze cu atenţie pentru a observa lipsa voinţei politice în implementarea reformelor concrete.

Fiind întrebat de ce continuă Uniunea Europeană să susţină guvernarea de la Chişinău chiar şi după dispariţia din sistemul bancar a miliardului de dolari, ştiind că riscă să piardă credibilitatea cetăţenilor moldoveni, Mureşan a menţionat că „Uniunea Europeană înţelege că lipsa unui guvern înseamnă instabilitate politică care va duce la instabilitate economică, salariile, pensiile sunt supuse riscului. De aceea Uniunea Europeană preferă stabilitatea”.

Deşi a încercat, prin declaraţiile făcute la Bruxelles, să convingă că partidul din care face parte este unul pro-european care se gândeşte la bunăstarea cetăţenilor, Pavel Filip nu a reuşit.

„Este greu ca Partidul Democrat să mă convingă că este un partid pro-european, când în urmă cu câteva luni ajutau la căderea unui guvern pro-european, împreună cu comuniştii şi socialiştii pro-ruşi. Acest lucru, evident, nu se uită în Uniunea Europeană. Nici eu nu am fost convins de acest guvern, de la început”, a punctat europarlamentarul.

Şi la întrebarea legată de influenţă oligarhului Vladimir Plahotniuc asupra Moldovei, premierul a ezitat să răspundă, menţionând doar că rezolvarea problemelor din RM nu depind de eliminarea anumitor personaje politice din sistem.

Pe de altă parte, Siegfried Mureşan are un mesaj foarte clar pentru oligarhi, punctând că „modelul lor de business, modelul lor de viaţă, modelul lor de a funcţiona nu va mai exista în viitor. La un moment dat, oligarhii vor pierde această bătălie, poate va mai dura câţiva ani de zile. Şi în România lupta împotriva corupţiei a început în urmă cu 10-12 ani, în anii 2004-2005, şi vedem acum rezultate impresionante. Avem oligarhi condamnaţi în România pentru ani grei de puşcărie acum. Se va întâmpla şi în Republica Moldova. Oligarhii nu pot opri această luptă. Poate o mai pot amâna puţin, dar o vor pierde. Va veni ziua şi în Republica Moldova în care toţi cei care au încălcat legea vor da socoteală”.

Cu privire la finanţarea pe care o aşteaptă Moldova de la Uniunea Europeană, politicianul a ţinut să precizeze că este necesar „un certificat de bună purtare al oamenilor politici de la Chişinău” pe care îl poate oferi doar Fondul Monetar Internaţional după discuţiile cu Guvernul şi Banca Naţională, care să confirme că „există un program de a ţine bugetul”.

Amintim că premierul Pavel Filip a avut la începutul acestei săptămâni o vizită la Bruxelles unde a participat la cea de-a II-a reuniune a Consiliului de Asociere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe