Şi noi avem eroi

Buchet de trandafiri
Buchet de trandafiri (Epoch Times România)

Credeaţi că doar americanii au eroi şi doar în filme? Nu-i aşa, avem şi noi, de fapt, fraţii noştri de peste Prut. Ieri, studentul basarabean, Marian Platonov a salvat viaţa a peste 40 de persoane, imobilizându-l pe agresorul bolnav de schizofrenie care ameninţa să detoneze o bombă într-o sală ticsită de studenţi a Universităţii Tehnice din Iaşi.

Intervenţia lui Marian a împiedicat detonarea unui proiectil foarte periculos, după cum au afirmat anchetatorii, care i-ar fi ucis pe toţi cei ce se aflau în sală, dacă ar fi explodat. Atentatorul intrase în facultate având asupra sa un obuz de jumătate de metru din al doilea război mondial şi bidoane de plastic cu peste zece litri de benzină.

Nimeni nu l-a luat în serios iniţial. Marian povesteşte:"Cine poate veni în examen să spună că e terorist şi are o bombă? Bineînţeles că am râs. Apoi, după ce au început şi profii să îi spună să ne lase în pace, a spus că rămâne în sală până ce vine Poliţia”.

Poliţia a venit, însă abia după ce Marian l-a imobilizat pe agresor. După ce atentatorul, pentru a-i convinge pe cei din sală că ameninţarea este reală, a umblat în rucsac declanşând fără să vrea o mică explozie, Marian a avut prezenţa de spirit ca în haosul creat de explozie, să îl culce la pământ pe agresor, şi apoi, ajutat de colegii săi, să îl imobilizeze până la venirea poliţiei.

Ca semn de apreciere şi recunoştinţă faţă de compatriotul lor, Fundaţia Edelweiss din Republica (soră) Moldova a hotărât să recompenseze curajul lui Marian, şi a anunţat că îi va oferi acestuia un premiu de 30.000 lei moldoveneşti ( aproximativ 1.800 de euro) pentru intervenţia sa salutară de ieri.

"Fundaţia Edelweiss îi va oferi 30.000 MDL tânărului student Marian Platonov, pentru curajul de care a dat dovadă în momente critice, când o persoană cu probleme psihice a ameninţat detonarea unei bombe la Universitatea din Iaşi. Considerăm că gestul lui Marian Platonov este unul extraordinar, iar curajul său ne face mândri pe noi toţi, cetăţenii Republicii Moldova. Cei 30.000 MDL pe care îi oferim, reprezintă o modestă recompensă pentru Marian Platonov, un tânăr care merită pe deplin recunoştinţă şi apreciere publică, atât în Republica Moldova cât şi în România", se arată într-un comunicat al conducerii fundaţiei Edelweiss.

Gestul lui Marian nu este numai unul de mare curaj, ci şi de omenie. El povesteşte despre reacţia pe care au avut-o colegii săi, după ce au ieşit din starea de şoc iar agresorul era imobilizat la pământ.

„Nu mă consider erou", declară Marian, "dar am văzut cum se acţionează într-o situaţie limită. Credeam că doar în filme se poate întâmpla aşa ceva.(...) Erau nişte colegi care voiau sa îl arunce pe geam, alţii voiau să îi dea un picior în spate. A spus că are o problemă şi vrea să o rezolve cu poliţia alături de noi”, a mai adăugat studentul basarabean.

Marian s-a declarat la fel de impresionat, dar în sensul bun al cuvântului de această dată, de gestul decanului facultăţii, Bogdan Ion, care pentru a-şi proteja studenţii s-a oferit ostatic, cerându-i agresorului să îi lase pe studenţi să părăsească sala.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne