Atentatorul cu bombă de la Iaşi este grav bolnav de schizofrenie

Universitatea A. I. Cuza din Iaşi
Universitatea A. I. Cuza din Iaşi (wikipedia.org)

Serviciul Român de Informaţii a dat publicitatii prima serie de informaţii despre "individul" care a detonat explozibil la Universitatea din Iaşi. Bărbatul se numeşte Oliver Florin Stan şi este cunoscut ca având probleme psihice grave.

"Serviciul Român de Informaţii a colaborat cu toate structurile implicate. Acest individ e cunoscut cu boli psihice, însă din primele detalii nu are antecedente pe segment de terorism. Momentan, cercetările se află în derulare. Pot fi mai multe modalităţi prin care a realizat bomba artizanală. Este posibil să aibă cunoştinţe sau să fi fost îndrumat. Din primele informaţii, se ştie că nu ar fi avut legături cu organizaţii teroriste", a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Fost student şi masterand al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii, Oliver Florin Stan, în vârstă de 38 de ani, a fost internat de 9 ori la Spitalul de Psihiatrie Socola. Deşi bolnav de schizofrenie, a fost trimis acasă, medicii afirmând ca boala sa poate fi tratată şi la domiciliu, sub supravegherea familiei.

În cazul în care pacientul bolnav de schizofrenie nu îşi ia medicamentele, el poate avea halucinaţii sau recurge la gesturi suicidale sau chiar criminale, ceea ce s-a şi întâmplat în cazul lui Oliver Florin Stan.

În această dimineaţă, Oliver Stan, a intrat în Amfiteatrul P6 al Universităţii Tehnice din Iaşi, ameninţând că va detona explozibilul pe care îl avea în rucsacul din spate, spunând că vrea să vorbească cu poliţiştii. A fost imobilizat de câţiva dintre studenţi şi predat ulterior poliţiştilor, după ce ar fi detonat o cantitate mică de exploziv.

Specialiştii spun că bărbatul de 38 de ani a folosit un proiectil de calibru 100, care este "extrem de periculos". Dacă ar fi explodat i-ar fi ucis pe toţi cei 40 de studenţi şi profesori aflaţi în amfiteatru.

Potrivit informaţiilor făcute publice până acum, proiectilul a fost realizat destul de bine, semn că bărbatul a studiat mult timp modul în care s-ar putea face un astfel de dispozitiv exploziv. Dealtfel şi medicii care l-au cunoscut pe Oliver Stan Florin îl descriu ca fiind foarte inteligent.

Din fericire, pe timpul proiectării, Stan a făcut o greşeală de ordin tehnic şi proiectilul nu a explodat. Oliver Stan este investigat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi urmând să fie transferat la sediul DIICOT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne