Sfidarea CCR în numele "democraţiei". Aleşii locali traseişti pot fi liniştiţi, nu îşi pierd mandatele

Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea (Epoch Times România)

CCR le-a cerut parlamentarilor să facă modificările necesare pentru a îndrepta, printr-o lege de respingere, efectele juridice ale OUG 55 - ordonanţa traseismului care a promovat migraţia în masă a aleşilor locali chiar înainte de prezidenţiale. Pe cale de consecinţă, Camera Deputaţilor a adoptat ce-i drept o lege de respingere miercuri, dar una care conţine un controversat amendament PSD care le permite aleşilor să-şi păstreze liniştiţi mandatele.

În ciuda criticilor venit din partea PNL, majoritatea PSD şi-a spus cuvântul. Potrivit agenţiei Mediafax, deputaţii au luată această decizie cu 203 voturi pentru, 105 împotrivă şi 22 de abţineri.

Amendamentul PSD prevede ca "toate efectele juridice, politice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opţiunii de către primari, consilieri ca urmare a Ordonanţei 55 se păstrează în integralitate".

Liberalii ar fi optat pentru o altă rezolvare a problemei - aleşii locali migratori să-şi piardă definitiv mandatele, iar banii câştigaţi în acest timp recuperaţi.

"Să respectăm decizia CC, să reglementăm ferm împotriva fenomenului de traseism politic în care mii de primari şi consilieri au trecut la alt partid. Nu cred că mai există o ţară a UE în care să fie această transhumanţă", a declarat deputatul liberal Victor Paul Dobre, citat de Mediafax.

"Fotografia la zi a consiliilor judeţene şi consiliilor locale nu mai corespundă voinţei electoratului", a afirmat, la rândul său, deputatul PNL Ludovic Orban, făcând referire la cei 540 de primari, 171 de consilieri judeţeni şi 4.378 de consilieri locali, majoritatea deveniţi social-democraţi, îşi pot păstra în continuare mandatele.

De cealaltă parte, pesediştii consideră că, deşi OUG 55 a fost o greşeală, aleşii locali migratori nu trebuie să-şi piardă mandatele pentru că ei nu au făcut altceva decât să respecte prevederile ordonanţei respective.

"A-i obliga pe aleşi să-şi piardă mandatul este împotriva democraţiei (...) Decizia CC nu ne obligă să luăm o decizie să-i dăm pe toţi jos din mandate, decizia spune să nu mai repetăm această greşeală", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, pesedistul Valeriu Zgonea.

Liberalii au avertizat că, dacă amendamentul va fi adoptat şi de Senat, vor apela din nou la Curtea Constituţională pentru a se face dreptate.

Amintim că CCR a stabilit că OUG 55 încalcă Constituţia "numai în raport cu situaţia consilierilor locali şi judeţeni", care sunt aleşi pe liste, nu şi în raport cu primarii şi preşedinţii CJ - aleşi uninominal -, care nu îşi pierd neapărat mandatul.

Cu alte cuvinte, consilierii locali şi judeţeni traseişti ar trebui să îşi piardă mandatele sau se întorc în partidele lor (de unde vor fi probabil daţi afară, deci îşi pierd mandatele oricum), însă, în ceea ce îi priveşte pe primari, opţiunea este a Parlamentului.

Profesorul universitar Radu Carp susţine că "Parlamentul ar trebui să ţină cont de faptul că CCR a afirmat că ambele soluţii (păstrarea/anularea mandatului) sunt corecte din punct de vedere constituţional şi să decidă şi anularea mandatelor primarilor care au trecut de la un partid la altul ca urmare a OUG 55."

Însă amendamentul PSD adoptat astăzi ignoră complet părerea magistraţilor constituţionali şi îi scapă chiar şi pe consilierii locali şi judeţeni de pierderea mandatelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne