Sfidare: Omar al-Bashir, căutat internaţional pentru genocid, vrea la adunarea ONU la New York

Preşedintele sudanez Omar al-Bashir ţinând în mână un Kalashnikov în Khartoum, Sudan, 27 mai 2009. (Ashraf Shazly / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.09.2013

Omar al-Bashir doreşte să participe la Adunarea Generală a ONU în ciuda mandatului de arestare al Curţii Penale Internaţionale pentru crimele comise în Sudan. El pretinde dreptul de a participa la reuniunea Organizaţiei Naţiunilor Unite, dar organizaţiile umanitare denunţă ilegalitatea prezenţei sale.

Preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir, a decis să participe la Adunarea Generală a ONU sfidând avertismentele date de Statele Unite ale Americii care l-au numit o persoană nu bine venită şi care nu va avea o "primire călduroasă".

Al- Bashir este, de fapt, acuzat de către Curtea Penală Internaţională (ICC Internaţional Criminal Court) pentru crime împotriva umanităţii, pentru genocidul din Darfur. În 2009, guvernul a emis un mandat de arestare care nu a fost executat.

Preşedintele a jucat un rol semnificativ în războiul care a dus la uciderea a cel puţin 300.000 de persoane, majoritatea creştini, negri non-arabi, atacaţi sistematic de gherilele Janjaweed care doresc să arabizeze zona, eliminând fizic diferitele grupuri etnice.

Miliţiile musulmane Janjaweed, care au omorât chiar şi femei şi copii care se adăposteau în lagărele de refugiaţi au fost înarmate de China şi Rusia.

În prezent, există peste 2 milioane de oameni fără adăpost care trăiesc în condiţii inumane sub controlul călăilor lor. Genocidul şi-a schimbat numai forma pentru a fi pus în aplicare diferit, de fapt, este încă în curs de săvârşite într-un mod sistematic.

Omar al-Bashir a sprijinit miliţiile arabe chiar dacă a negat orice legătură şi invocă pacea în regiune. Mai mult, Curtea Internaţională nu a fost recunoscută de el, fiind definită ca parte a unui "complot occidental". Preşedintele Sudanului, prin urmare, consideră că poate participa la Adunarea Generală a ONU fără nicio problemă nici materială nici morală. Zborul a fost deja rezervat din Maroc de unde va zbura în oraşul New York.

Liderul african, de la data emiterii mandatul de către ICC şi-a limitat întotdeauna deplasările, preferând să meargă numai în ţări prietene.
"În cazul în care al-Bashir se va prezenta la Adunarea Generală a ONU, va fi o provocare flagrantă a Consiliului de Securitate", a spus Elise Keppler, director al organizaţiei pentru dreturile omului Human Rights Watch. Dar preşedintele sudanez nu pare dispus să asculte vocea organizaţiilor umanitare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor