Serbia respinge apelurile SUA de a suspenda legăturile cu Rusia


Ministrul sârb de externe Ivica Dacic.
Ministrul sârb de externe Ivica Dacic. (Captură Foto)
Epoch Times România
03.11.2017

Serbia a respins apelurile SUA de a alege între a avea relaţii fie cu Rusia, fie cu Occidentul, susţinând că Belgradul preferă să menţină relaţii echilibrate cu Rusia, China şi Occidentul în acelaşi timp.

Ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, a afirmat joi că ţara sa va acţiona pe baza a “ceea ce este cel mai bine în interesul nostru”.

“Nu dorim ca cineva să ne tragă scaunul de sub noi... este important să vedem ce anume este cel mai bine în interesul nostru”, a afirmat Dacic pentru Reuters.

El a făcut acele remarci ca răspuns la apelurile făcute recent de un diplomat de rang înalt american, care a declarat că Serbia “nu poate sta pe două scaune în acelaşi timp”.

“Statele trebuie să aleagă ce cale vor urma, indiferent cât de dificil ar fi acest lucru. Ţara trebuie să facă alegerile sale strategice, şi aceastea trebuie să fie parte din politica oficială”, a declarat Hoyt Brian Yee, asistent adjunct al secretarului de stat al SUA responsabil pentru afaceri europene şi euroasiatice.

Yee a afirmat că “noţiunea rusă diferă de viziunea europeană pentru Balcani” şi că statele care doresc să se alăture Uniunii Europene trebuie să îşi clarifice alegerile.

Serbia a luat măsuri pentru a îmbunătăţi legăturile militare cu Rusia şi, în acelaşi timp, a căutat să adere la Uniunea Europeană începând cu 2012.

Remarcile lui Yee au declanşat nemulţumire în Serbia, multe dintre partidele politice locale afirmând că Washingtonul interferează cu afacerile ţării.

Într-o reacţie imediat la acele comentarii, şefa echipei sârbe pentru negocierile cu UE, Tanja Miscevic, a declarat că Belgradul “nu stă pe două scaune” deoarece are o orientare politică şi strategică clară faţă de UE.

Ministrul sârb al Apărării, Aleksandar Vulin, a afirmat că presiunea SUA de a avea relaţii cu o singură parte este “cea mai puternică presiune publică şi foarte nediplomatică aplicată asupra ţării”.

Anterior, diverse guverne occidentale au făcut separat presiuni asupra guvernului sârb pentru a suspenda legăturile cu Moscova şi a se alătura Occidentului în privinţa implementării sancţiunilor anti-Rusia, potrivit afirmaţiilor unor membri ai Cabinetului sârb.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor