Serbia acordă cetăţenie fostului premier fugar al Tailandei

Fostul premier tailandez Yingluck Shinawatra.
Fostul premier tailandez Yingluck Shinawatra. (Captură Foto)

Guvernul sârb i-a acordat cetăţenie fostului premierul tailandez Yingluck Shinawatra, care a fugit din Tailanda în 2017 pentru a evita acuzaţii privind neglijenţa în serviciu, potrivit Reuters.

Shinawatra, în vârstă de 52 de ani, s-a ajuns în Dubai şi i s-a întâlnit cu fratele ei Thaksin, un alt fost premier tailandez care a fugit la rândul său în 2006 pentru a nu fi închis pentru corupţie.

Guvernul sârb a decis în 27 iunie să îi acorde lui Yingluck cetăţenia, invocând o prevedere legală potrivit căreia “unui cetăţean străin i se poate acorda cetăţenia sârbă în cazul în care acest lucru este în interesul ţării”.

Anunţul din Monitorul Oficial sârb referitor la această decizie a fost publicat joi în mass media locală fără să se dea alte explicaţii.

Oficiali sârbi, diplomaţi tailandezi în Belgrad şi familia Shinawatra au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Yingluck, a cărei familie a dominat politica tailandeză timp de peste 15 ani, a pledat nevinovată la acuzaţii privind politicile privind cumpărarea orezului, pe care le-a implementat după ce a devenit prima femeie prim ministru a Tailandei în 2011.

Ea ar putea primi până la 10 ani de închisoare în cazul în care ar fi găsită vinovată.

În 2010, lui Thaksin i s-a acordat cetăţenia de onoare a Muntenegrului.