Senatul a trimis la DNA înscrisurile ce îi vizează pe aleşii cu probleme penale

Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen
Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen (Epoch Times România)
Loredana Diacu
22.04.2015

Senatul a trimis miercuri toate înscrisurile vizându-i pe aleşii cu probleme penale, inclusiv pe cele din cazul fostului ministru Dan Şova, potrivit unor surse citate de postul B1 TV.

Amintim că, în urmă cu două zile, procurorii DNA l-au somat pe preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu să predea, în cel mai scurt timp, înscrisurile necesare cauzei în care senatorul Dan Şova este cercetat cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

DNA, care îi mai înaintase lui Tăriceanu două cereri similare, rămase fără răspuns, a atenţionat că refuzul de punere la dispoziţia instituţiei a înscrisurilor solicitate constituie infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei:

Cererea de predare de înscrisuri adresată preşedintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispoziţiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia „În cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni şi sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte şi să le predea, sub luare de dovadă.", se arată comunicatul de presă remis de DNA Epoch Times.

Tot astăzi, după numeroase tentative de a pasa răspunderea la colegi, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că proiectul de hotărâre prin care se constată că în urma votului din 25 martie în cazul Şova nu s-au întrunit condiţiile pentru încuviinţarea arestării preventive a acestuia a fost adoptată de Biroul Permanent al Senatului şi se va publica în Monitorul Oficial.

Amintim că hotărârea de a nu încuviinţa cererea de arestare preventivă a lui Dan Şova a fost luată de Tăriceanu, pe motiv că Regulamentul Senatului prevedea, în contradicţie cu Constituţia, că pentru arestare trebuie să voteze jumătate din numărul total de senatori, nu jumătate din numărul senatorilor prezenţi la şedinţa din 25 martie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor