Băsescu: Tăriceanu a făcut din Senat o pavăză în interesul personal, dar penal al domnilor Şova şi Ponta

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Într-o nouă postare pe Facebook, fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat un atac dur la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu pe care îl acuză că, utilizând tertipuri copilăreşti, a făcut din Senat "o pavăză în interesul personal, dar şi penal al domnilor Şova şi, probabil, Ponta".

"În capul domnului Tăriceanu, nu s-a produs nicio evoluţie din 2006, cînd îmi scria bileţele roz, şi pînă astăzi. Este de neacceptat modul cum acest om înţelege să blocheze funcţionarea unor instituţii ale statului (Senat, DNA, instanţe de judecată) în apărarea senatorului Dan Şova, care, pur si simplu, a distrus probe utile anchetei procurorilor şi judecătorilor", a precizat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte consideră că ceea ce face acum Tăriceanu înseamnă compromiterea Senatului, în condiţiile în care majoritatea senatorilor au votat în favoarea justiţiei, însă prin "tertipuri copilăreşti, domnul Tăriceanu a înfrânt şi Constituţia şi votul majoritar al senatorilor şi justiţia, făcînd din Senat o pavăză în interesul personal, dar şi penal al domnilor Şova şi, probabil, Ponta."

"Atîta timp cit domnul Şova nu este acuzat de procurori pentru declaraţii politice sau pentru modul în care a votat, ci pentru fapte de corupţie şi distrugere de probe, singurul care are dreptul să decidă este judecătorul şi nu senatorul, fie el şi preşedinte al Senatului. Cred că domnul Tăriceanu s-a pricopsit cu un abuz în serviciu de toată frumuseţea", a adăugat Traian Băsescu.

Ulterior postării acestui mesaj, într-o intervenţie telefonică la postul B1 TV, Traian Băsescu a subliniat că, în cazul Şova, Tăriceanu a încălcat Constituţia şi poartă toată responsabilitatea pentru situaţia creată.

"În spaţiul public, în principal este acuzat Senatul, iar majoritatea senatorilor au încuviinţat solicitarea DNA în ceea ce priveşte cazul senatorului Şova. Cel care a gestionat acest vot în mod abuziv a fost preşedintele Senatului, care a profitat de un articol din statutul deputaţilor şi senatorilor care vorbeşte despre ridicarea imunităţii şi permiterea arestării cu majoritatea senatorilor, deci cu majoritate calificată. A profitat de acest lucru fără a ţine cont de Constituţie. Acel articol este neconstituţional", a precizat Traian Băsescu.

"Votul majoritar a fost în favoarea solicitării DNA. Ce a făcut Tăriceanu: a utilizat tertipuri prin care a încălcat Constituţia, votul senatorilor, a desconsiderat justiţia şi s-a transformat el personal în judecător. Este o responsabiliate directă şi personală a preşedintelui Senatului. Nu o spun pentru a-l pune într-o situaţie dificilă. Asta este realitatea, nu Senatul a blocat, ci preşedintele Senatului. Şi în faţa judecătorilor dacă ar fi mers, pentru că este clar - DNA se va duce cu o propunere de arestare, judecătorul putea să decida dacă judecă după Constituţie sau după o lege organică, dar nu avea dreptul să o facă Călin Popescu Tăriceanu", a adăugat fostul preşedinte.

Recomandăm şi Cazul Şova a explodat. Senatorii resping hotărârea propusă de Tăriceanu obligându-l să semneze una nouă

Tăriceanu: Se încearcă transformarea României dintr-un stat de drept într-unul al instituţiilor de forţă

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne