Senatorul american John McCain: Occidentul trebuie să înarmeze Ucraina ca să combată ”invazia” rusă

P. P.
07.09.2014

alte articole

Egipt: Senatorul republican John McCain (stânga) şi senatorul republican Lindsey Graham (dreapta), la conferinţa de presă din 6 august 2013, în Cairo. Cei doi senatori din SUA au cerut liderilor Egiptului de a se angaja într-un dialog "cuprinzător" cu susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi ca o cale de ieşire din criza politică.
Egipt: Senatorul republican John McCain (stânga) şi senatorul republican Lindsey Graham (dreapta), la conferinţa de presă din 6 august 2013, în Cairo. Cei doi senatori din SUA au cerut liderilor Egiptului de a se angaja într-un dialog "cuprinzător" cu susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi ca o cale de ieşire din criza politică. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)
P. P.
07.09.2014

Senatorul american, John McCain, a criticat, sâmbătă, refuzul ”ruşinos„ al Occidentul privind furnizarea de armament defensiv şi echipament de informaţii Ucrainei, cu care se poate combate forţele separatiste pro-ruse din estul ţării, a relatat CNBC.

Armistiţiul dintre forţele separatiste pro-ruse şi forţele ucrainene a fost deja zguduit, sămbătă, de atacurile artilierei forţelor separatiste. În acest context, McCain este de părere că armistiţiul nu va dura prea mult.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a obţinut deja ”controlul de facto în estul Ucrainei”, a declarat McCain, membru influent al Comitetului pentru Relaţii Externe.

”Acesta calculează de la o zi la alta”, a explicat McCain în legătură cu acţiunile lui Putin, care ”reacţionează la lucrurile pe care le obţine”. Scopul final al lui Putin este să ”restabilească vechiul imperiu rus”, a afirmat senatorul.

”Asta include Ucraina, asta include Moldova, asta include ţările baltice. Iar acest obiectiv este ambiţia sa. Iar dacă nu arătăm putere, aşa cum am făcut în timpul Războiului Rece, atunci acesta va profita de ceea ce percepe drept slăbiciune. Iar asta ar putea cauza o serie de crize foarte serioase”, a adăugat acesta.

Senatorul american, care a călătorit de mai multe ori în Ucraina pentru a-şi arăta sprijinul, a sugerat că singurul motiv pentru care armistiţiul fragil durează este faptul că Ucraina nu are ”nicio capabilitate militară reală”.

”Bineînţeles, asta face cu atât mai dificil pentru ei îndepărtarea ruşilor din estul Ucrainei. Iar acolo sunt ruşi”, a declarat McCain.

”Avem nevoie de sancţiuni mai dure, avem nevoie să oferim ucrainenilor echipament militar, echipament pentru informaţii şi un program de pregătire militară. Avem nevoie de un grup de consilieri militari americani acolo”, a subliniat senatorul.

Acesta s-a arătat îngrijorat şi în privinţa dependenţei Europei de energia rusă, ceea ce impiedică blocul european să adopte măsuri serioase împotriva Rusiei.

”Mă tem că atât timp cât europenii sunt dependenţi de energia rusă, nu vom vedea un răspuns viguros. Am auzit foarte multe vorbe şi foarte puţină acţiune”, a adăugat acesta.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus în trecut multe niveluri de sancţiuni asupra sectorului financiar, de apărare şi energetic al Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor