Senatorii jurişti resping creşterea numărului de parlamentari de Diaspora

După ce partidele mari au decis că românii plecaţi din ţară nu au dreptul să fie reprezentaţi în Parlament decât de şapte persoane, senatorii jurişti merg şi ei pe aceeaşi linie.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014. (Robert Willy Toperter)

Membrii Comisiei Juridice din Senat au respins miercuri două proiecte de lege vizând creşterea numărului de parlamentari de Diaspora, relatează stiripesurse.ro

Primul din cele două proiecte respinse a fost iniţiat de liberalul Ovidiu Raeţchi şi propune triplarea numărului de parlamentari care să-i reprezinte pe românii în afara ţării în legislativ, respectiv 6 senatori şi 12 deputaţi în loc de 3 senatori şi 4 deputaţi cât prevede acum legea.

Cel de al doilea proiect respins era semnat de mai mulţi parlamentari de la mai toate partidele şi propune dublarea numărului de parlamentari pentru Diaspora.

Reamintim că pe 24 februarie 2015, în Comisia Parlamentară de Cod Electoral, dominată de PNL şi PSD s-a votat, în unanimitate, votul pe listă cu o circumscripţie pentru Diaspora care urma să conţină 4 deputaţi şi doi senatori. Ulterior, această prevedere a devenit lege.

Vestea a stârnit valuri de critici, o astfel de prevedere însemnând practic o subreprezentare dramatică a românilor din străinătate, care, reamintim, trimit anual în ţară câte 5 miliarde de euro.

În diaspora trăiesc cel puţin 3 milioane de votanţi, cam o şesime din totalul electoratului, ceea ce ar însemna că aceştia ar trebui să fie reprezentaţi nu de 7 aleşi ci, teoretic, de minimum 70 de parlamentari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne