Membru al guvernului R.Moldova propune un Comitet comun România-Moldova

Preşedintele Academiei de Ştiinţe de la Chişinău, academicianul Gheorghe Duca, a propus ieri înfiinţarea unui Comitet de colaborare interinstituţională condus de preşedinţii României şi Republicii Moldova.
Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a R.Moldova
Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a R.Moldova (europalibera.org)

Propunerea a fost făcută în cadrul Conferinţei Românilor de Pretutindeni desfăşurată duminică la Parlamentul României, la care au participat peste 370 de români din comunităţile din America şi Europa.

”Noi trebuie să fim împreună nu prin vorbe şi declaraţii, ci prin acţiuni. Am vrea ca aceste acţiuni să fie bilaterale. R.Moldova nu este o diasporă pentru România. Ea nu e străină şi de aceea relaţiile trebuie să fie deosebite. Noi am vrea să avem la nivel naţional un comitet în care să intre personalităţi din ambele ţări în frunte cu preşedinţii acestor ţări care să abordeze problemele stringente, să caute soluţii, să se sprijine”, a declarat preşedintele Academiei de Ştiinţe de la Chişinău, care este şi membru de drept în guvernul Republicii Moldova.

”Am vrea ca aceste acţiuni să se desfăşoare la toate nivelurile – al statelor, oraşelor, judeţelor, universităţilor, business-ului - pentru că numai aşa o să grăbim timpul reintegrării. Nu cred că numai banii ajută R.Moldova, deşi sunt necesari ca să iasă din acest impas. Este foarte important să construim infrastructură, să avem relaţii transfrontaliere. Este foarte important ca cetăţenii R.Moldova să vină în România nu cu scopul de a nu se întoarce înapoi”, a precizat Gheorghe Duca.

Academicianul a pledat pentru o prezenţă mai consistentă a profesorilor moldoveni în universităţile şi instituţii de cercetare româneşti şi a arătat că în R.Moldova comunitatea ştiinţifică încurajează, inclusiv financiar, colaborarea cu experţii din România.

”Noi pledăm pentru construirea unei societăţi bazate pe cunoaştere în R.Moldova, pe cunoaşterea limbii române, a identităţii noastre. Avem nevoie de români în şcoli, în universităţi, de investiţii. Noi, comunitatea ştiinţifică din R.Moldova, suntem asociaţi la programul comunitar Orizont 2020. Din acele 58 de proiecte care au fost câştigate de cercetătorii din R.Moldova în cel de-al Şaptelea Program-Cadru pentru Cercetare al Uniunii Europene (PC7) , 70% sunt realizate împreună cu colegii noştri din România, din diaspora românească şi diferite universităţi, laboratoare şi instituţii de cercetare din mai multe ţări europene. Noi cointeresăm pe cercetătorii noştri pentru ca să-i atragă pe cei din România şi din alte ţări. Le dăm bonusuri. Peste 35 de echipe din România şi R.Moldova cooperează în programe ştiinţifice”, a explicat Duca.