Şefului Camerei de Comerţ Americane din Hong Kong îi este interzisă viza în Macao

Măşti faciale în Hong Kong
Măşti faciale în Hong Kong (May James/HKFP)

Directorului şi preşedintelui Camerei de Comerţ Americane din Hong Kong li s-a refuzat intrarea în oraşul Macao, condus de regimul comunist chinez, sâmbătă, după ce au fost reţinuţi temporar de oficiali ai biroului de imigrare.

Cei doi călătoreau în fosta colonie portugheză Macao pentru a participa la balul anual al AmCham Macao Ball şi au declarat că autorităţile nu au specificat vreun motiv pentru care le-a fost refuzată intrarea.

"Sperăm că este doar o reacţie excesivă la evenimentele recente şi că afacerile internaţionale pot avansa în mod constructiv", au declarat aceştia într-un comunicat.

Celor doi li s-a cerut să semneze o declaraţie spunând că „acceptă de bunăvoie să renunţe la intrarea în Macao”.

Biroul imigrări din Macao nu a putut fi contactat pentru comentarii, fiind în afara programului de lucru.

În noiembrie, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat o lege votată de Congres, care susţine protestatarii pro-democraţie din Hong Kong, în ciuda obiecţiilor furioase ale Beijingului.

Fosta colonie britanică a fost zguduită timp de şase luni de proteste antiguvernamentale adesea violente, care au cufundat oraşul în criză politică, aceasta reprezeentând cea mai mare provocare populară a preşedintelui chinez Xi Jinping de când a luat puterea.

Tulburările au fost generate de încercarea Partidului Comunist chinez de a submina sistemul judiciar din Hong Kong prin introducerea unei legi care permitea extrădarea suspecţilor către tribunale chineze, complet controlate de regimul de la Beijing, încălcând astfel promisiunea făcută la preluarea oraşului de la Marea Britanie, de a păstra libertăţile locuitorilor centrului financiar sub principiul "o ţară, două sisteme".

Beijingul a condamnat tulburările generate de propriile abuzuri şi a învinovăţit guvernele străine, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie, de interferare în afacerile interne ale ţării.