Numirea vicepreşedintelui Chinei, un pas înapoi pentru fracţiunea lui Jiang Zemin

Recent numitul vicepreşedinte al Chinei, Li Yuanchao, în Mare Sală a Poporului, la 14 martie, Beijing. Numirea lui Li în această poziţie este văzută drept un semn că noul lider al Partidului Xi Jinping îşi consolidează puterea şi reduce influenţa fracţiunii lui Jiang Zemin.
Recent numitul vicepreşedinte al Chinei, Li Yuanchao, în Mare Sală a Poporului, la 14 martie, Beijing. Numirea lui Li în această poziţie este văzută drept un semn că noul lider al Partidului Xi Jinping îşi consolidează puterea şi reduce influenţa fracţiunii lui Jiang Zemin. (Feng Li / Getty Images)

Partidul Comunist Chinez a hotărât cea mai mare schimbare de conducere din deceniu, cu numirea din 14 martie a lui Li Yuanchao, un aliat al noului lider al Partidului Xi Jinping, în funcţia de vicepreşedinte al Republicii Populare Chineze.

Numirea lui Li este semnificativă din două motive, ambele arătând o slăbire a fracţiunii fostului lider Jiang Zemin. În primul rând, ţarul propagandei Liu Yunshan, care este loial lui Jiang, a pierdut postul şi în al doilea rând, Li este primul membru al Biroului Politic care începând din anul 1998 a deveni vicepreşedinte încălcând regula nescrisă a lui Jiang, conform căreia numai un membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic ar putea ocupa poziţia de vicepreşedinte.

Li se situează pe locul următor, după primi şapte oficiali din cadrul Comitetului Permanent şi va exercita un anumit grad de putere în noul său rol, a raportat ziarul Takungpao din Hong Kong. Pe lângă faptul că este primul şef adjunct al Comitetului Central al Echipei de Coordonare Macau din Hong Kong, Li îl va ajuta, de asemenea, pe Xi Jinping cu afacerile externe.

Numirea lui Li este un semn că Xi ţine ferm frâiele puterii: Spre deosebire de predecesorul său, Hu Jintao, Xi Jinping este, de asemenea, la conducerea Armatei Populare de Eliberare, în timp ce Hu a rămas în umbra lui Jiang Zemin mulţi ani în perioada când a deţinut conducerea.

După ce Li şi-a ocupat postul, unele mass-media de pe continent, cum ar fi Cotidianul Hangzhou, au mediatizat comentarii făcute de acesta în timpul unei conferinţe din 2010, ca şef al Departamentului de Organizare a Partidului, în care declara că va înfiinţa o echipă specială de anchetă pentru a distruge corupţia ce implică cumpărarea şi vânzarea de posturi guvernamentale.

Comentatorul The Epoch Times, Zhou Xiaohui, a declarat că aceste rapoarte au fost orientate spre adversarii politici ai lui Xi, precum Jiang Zemin şi acolitul său Zhou Yongkang, fostul şef al Securităţii, care sunt "notorii pentru implicarea lor în corupţie".

Pentru a fi promovaţi la nivel de provincie, cadrele trebuie să mituiască cel puţin jumătate din membrii Comitetului Permanent cu cel puţin 10 milioane de yuani (peste 1,6 milioane de dolari) pentru fiecare, potrivit unui articol din ianuarie al Revistei Trend din Hong Kong. Preţul de pornire pentru membrii influenţi din partid, cum ar fi Jiang, este de 30 de milioane de yuani (peste 4,8 milioane de dolari).

Zhou Xiaohui consideră că menţionarea recentă din rapoarte a comentariilor din 2010 ale lui Li ar putea fi un semn că Xi vrea ajutorul acestuia pentru a-l înlătura pe Jiang şi pe aliaţii săi.

La o întâlnire din ianuarie, Xi a semnalat intenţia sa de a elimina corupţia din rândul "muştelor" şi a "tigrilor", referindu-se atât la oficialii de nivel mic cât şi la cei de nivel înalt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe