Şeful NATO acuză Rusia de încălcarea Tratatului INF

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din statele NATO, care a avut loc miercuri la Bruxelles, secretarul general al alianţei militare vestice a afirmat că aceştia vor aborda “temerile legate de încălcarea de către Rusia a Tratatului INF”.

“Mă aştept ca această problemă să fie discutată la reuniunea miniştrilor apărării. A fost discutată la summitul din luna iulie şi acum continuăm acea discuţie cu un mesaj clar adresat Rusiei că trebuie să respecte în totalitate, şi într-o manieră transparentă şi verificabilă Tratatul INF. Pe acest lucru ne concentrăm acum şi vom continua să punem presiune în această direcţie”, a precizat Stoltenberg miercuri în declaraţia de deschidere a reuniunii miniştrilor apărării din Bruxelles.

Încălcarea Tratatului INF subliniază importanţa serviciilor de informaţii şi a necesităţii ca NATO să asigure un “control eficient şi verificabil al armelor”, a declarat Stoltenberg reporterilor.

Tratatul INF a fost semnat de fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan în 8 decembrie 1987. Tratatul interzice dezvoltarea, desfăşurarea şi testarea de rachete balistice şi rachete de croazieră cu lansare terestră de rază medie şi scurtă. Părţile semnatare au promis de asemenea că vor elimina toate lansatoarele şi rachetele terestre cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de km. De atunci, SUA şi Rusia s-au acuzat în mod constant de încălcarea tratatului, deşi ambele ţări neagă acest lucru.

Secretarul general al NATO a insistat că Tratatul este un punct de cotitură pentru securitatea europeană şi a atras atenţia asupra cursei înarmării din Europa din anii ‘70 şi ’80.

Stoltenberg a acuzat Rusia că nu respectă Tratatul INF într-o “manieră transparentă şi verificabilă”, ceea ce ce face ca alianţa militară vestică să creadă că Moscova încalcă prevederile acordului.

NATO este convinsă că Moscova a început să desfăşoare rachete de croazieră cu lansare terestră 9M729, încălcând astfel tratatul INF.

Este vorba de o “rachetă pe care ei au negat-o mult timp, dar a cărei existenţă o recunosc acum şi, prin urmare, le-am cerut să răspundă întrebărilor noastre. Cât timp nu răspund întrebărilor, cea mai plauzibilă concluzie este aceea că ei încalcă Tratatul INF”, a afirmat Stoltenberg.

Totuşi, Ministerul rus de Externe a subliniat că rachetele 9M729 respectă obligaţiile Rusiei conform tratatului INF şi nu au fost modernizate şi testate pentru o rază de acţiune interzisă.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a susţinut că SUA a încălcat acordul din perioada Războiului Rece prin desfăşurarea în Europa a unui sistem de apărare antirachetă ale cărui lansatoare ar putea fi folosite pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk asupra părţii europene a teritoriului Rusiei.

La începutul acestei săptămâni, ambasadorul american la NATO, Kay Bailey Hutchison, a ameninţat că SUA ar putea elimina rachete de croazieră interzise pe care aparent le-ar dezvolta Rusia, înainte ca acestea să devină operaţionale. După acea declaraţie, Hutchison a trebuit să ofere explicaţii suplimentare şi să insiste că nu a intenţionat să ameninţe Rusia cu un atac militar preventiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe