Oficial rus: O potenţială bază americană în Polonia va duce la anularea Actului Fondator NATO-Rusia

Alexander Gruşko, adjunctul ministrului rus de externe
Alexander Gruşko, adjunctul ministrului rus de externe (John Thys/AFP/Getty Images)

Crearea unei baze militare americane în Polonia va însemna suspendarea Actului Fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice în mod direct desfăşurarea permanentă de forţe de luptă de-a lungul graniţei, a afirmat pentru agenţia rusă de ştiri Sputnik adjunctul ministrului rus de Externe, Alexander Gruşko.

“Aceasta va însemna că Actul Fondator NATO-Rusia, care interzice în mod direct desfăşurarea permanentă de forţe de luptă substanţiale, va fi anulat. Reiterez că acest pas va înrăutăţi în mod semnificativ situaţia privind securitatea”, a precizat Gruşko.

“Această măsură va impune ca noi să luăm precauţii militare şi tehnice suplimentare care ne vor garanta securitatea în noile circumstanţe. Avem diverse oportunităţi, inclusiv unele rentabile, pentru a ne consolida securitatea”, a subliniat fostul delegat rus la NATO.

De asemenea, Gruşko a adăugat că potenţiala bază militară americană permanentă este împotriva intereselor securităţii europene.

“Trebuie să nu existe iluzii: crearea unei astfel de baze în apropierea frontierelor noastre urmăreşte să proiecteze o forţă în vecinătatea graniţelor ruseşti”, a declarat Gruşko cu ocazia sesiunii Adunării Generale a ONU.

Potrivit lui Gruşko, o astfel de măsură ar însemna practic că SUA şi aliaţii săi vor utiliza instrumente de pe vremea Războiului Rece pentru asigurarea securităţii.

“Toate acestea, bineînţeles, vor fi însoţite de o retorică foarte ostilă, deoarece va fi necesar ca opinia publică să fie convinsă că acest pas este legitim. Dar acest pas este absolut ilegal. Este o absurditate că Rusia pune la cale planuri agresive împotriva statelor baltice şi a Poloniei”, a mai subliniat oficialul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe