Şeful guvernului catalan vrea să-l convingă pe regele Felipe al VI-lea cu privire la referendumul pentru autodeterminare

Artur Mas.
Artur Mas. (JOSEP LAGO / AFP / GettyImages)

Şeful guvernului regional Artur Mas a declarat într-un interviu acordat Associated Press şi preluat de cotidianul catalan La Vanguardia că vrea să discute cu viitorul rege Felipe al VI-lea pentru a-l convinge cu privire la organizarea referendumului pentru independenţă, programat la 9 noiembrie.

Fără acest referendum, dă asigurări Artur Mas, 'relaţia dintre Catalonia şi Spania va fi şi mai crispată'. 'Un nou şef de stat, un nou rege al Spaniei, constituie oricum o poziţie nouă', susţine el, şi dă asigurări că 'sper să am şansa să iau legătura cu el şi să vorbim pentru a încerca să-l conving'. Potrivit La Vanguardia, Mas susţine în interviul menţionat că vrea ca Felipe al VI-lea 'să-l ajute să arbitreze conflictul, în condiţiile unor negocieri neoficiale cu guvernul de la Madrid, care nu duc nicăieri'.

Associated Press apreciază, în materialul legat de Mas că, 'dacă tribunalele blochează referendumul din noiembrie, Mas ar putea ajunge să se vadă forţat să-şi pună în joc activitatea şi să organizeze alegeri regionale anticipate. Asta ar putea însă să-i pună în pericol poziţia în cadrul mişcării (secesioniste), întrucât mulţi alegători în favoarea independenţei ar vota cu un alt partid, care are o poziţie de ruptură faţă de restul Spaniei' - adică formaţiunea radicalilor republicani catalani, ERC.

Mas susţine că evenimentele care au loc în Scotia pot uşura lucrurile în Catalonia, în special dacă scoţienii votează în favoarea independenţei la 18 septembrie. 'Principalul avantaj pentru Catalonia ar fi negocierile între Scotia, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, care ne-ar da un semnal direct' legat de cum se poate efectua intrarea unui nou stat în Uniunea Europeană, mai arată şeful guvernului regional catalan.