„Zarurile au fost aruncate” în cazul numirii lui Jean-Claude Juncker la şefia CE (The Telegraph)

Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

„Zarurile au fost aruncate”, titrează marţi The Telegraph, după ce cancelarul german Angela Merkel a decis 'să procedeze cât mai curând posibil la numirea' lui Jean-Claude Juncker în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, provocând astfel o înfrângere umilitoare pentru premierul britanic David Cameron la summitul UE din 27 iunie de la Bruxelles.

Diplomaţi britanici au avertizat că 'se apropie o bătălie regală' care ar putea grăbi organizarea unui referendum pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană dacă fostul premier al Luxemburgului va fi numit la şefia Comisiei Europene.

'Aşa cum stau lucrurile acum, Van Rompuy nu vede nicio alternativă la numirea lui Juncker', se afirmă într-un raport confidenţial consultat de The Telegraph în legătură cu discuţiile care au avut loc miercurea trecută între preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cancelarul german Angela Merkel şi oficiali britanici. 'Exceptând o schimbare cu 180 de grade a poziţiei cancelarului german, zarurile au fost aruncate la Berlin', se afirmă în raportul citat.

În cazul în care Jean-Claude Juncker, un susţinător al 'unei uniuni mai strânse', este numit la şefia CE în pofida opoziţiei britanicilor, în urma votului liderilor europeni de peste 10 zile, David Cameron se va confrunta cu o reacţie politică negativă care ar putea conduce la organizarea mai devreme a unui referendum în Marea Britanie în legătură cu rămânerea ţării sale în UE, consultare populară planificată iniţial pentru 2017, notează sursa citată.

În cadrul unui dineu diplomatic la Bruxelles marţea trecută, Ivan Rogers, reprezentant permanent al Marii Britanii la UE, a avertizat că Marea Britanie nu va accepta numirea lui Juncker la conducerea viitoarei Comisii Europene.

'El (ambasadorul britanic la UE, n.r.) a afirmat că decizia de a permite Parlamentului European, mai degrabă decât guvernelor naţionale, să numească preşedintele Comisiei este inacceptabilă. Marea Britanie nu va accepta rezultatul acestui proces', a declarat un important diplomat european, citându-l pe Ivan Rogers.