Şeful Consiliului Fiscal: Suntem în război. Mulţi politicieni poate nu înţeleg economia, cred că totul se poate repara

Daniel Dăianu, şeful Consiliului Fiscal
Daniel Dăianu, şeful Consiliului Fiscal (Screenshot)

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat, la Digi 24, că efectele economice ale crizei generate de pandemia de Covid vor fi severe şi în 2021, subliniind că, pentru a evita pierderea controlului asupra leului sau plonjarea economiei într-o nouă recesiune, este nevoie de o corecţie macroeconomică construită cu “grijă şi înţelepciune” şi nu cu “brutalitate”.

“Lupta politică este rea pentru noi, nu se poate compara cu lupta electorală din Statele Unite. Trebuie să fii mai responsabil în disputele politice, să traversăm perioada de dispute politice, astfel încât să nu supunem la mare caznă reacţiile faţă de economia României, posibilităţile ca BNR să ţină situaţia sub control. BNR nu poate fi un factotum, nu ne permitem deficite de două cifre. Noi am pornit cu un deficit bugetar foarte mare şi se riscă enorm. Mulţi politicieni poate nici un înţeleg economia şi cred că totul se poate repara. Sunt anumite lucruri care nu se pot repara sau dacă se poate, se face cu costuri mari. Dacă ajungem la o inflaţie galopantă, pierzi şi controlul asupra leului”, a afirmat Dăianu.

De asemenea, preşedintele Consiliului Fiscal este de părere că vor avea loc restructurări mari în businessul privat, vor avea loc concedieri, acest lucru urmând să aibă loc şi ca urmare a implementării de tehnologii noi şi a inteligenţei artificiale.

“Problematica socială va deveni acută în viitor, de aceea se vorbeşte de salarii garantate. Poţi să ai chiar o destabilizare socială de amploare. Această pandemie şi criza economică şi implicaţiile - care nu sunt temporare - conduc la o constelaţie de relaţii economice, sociale, politice care va fi foarte greu de gestionat în viitorul ce vine. Avem şi schimbarea de climă”, a adăugat Dăianu.

Totodată, Daniel Dăianu a mai transmis că nu ar trebui ca “politicii” să i se permită să provoace “nu peste mult timp” o “mare durere” României, că ar trebui ca autorităţile statului să limiteze stricăciunile, în condiţiile în care războiul cu Covidul nu s-a terminat iar “impactul asupra economiei este sever, va fi sever şi în 2021, chiar dacă vom avea o creştere a economiei”.

“O corecţie macroeconomică pentru România este inevitabilă şi trebuie să o construim cu grijă şi cu înţelepciune, nu trebuie să facem o corecţie brutală, pentru că vom plonja noi economia, iarăşi, într-o recesiune profundă”, a afirmat preşedintele Consiliului Fiscal.

Dăianu susţine că, în condiţiile în care România a intrat în războiul anti-Covid cu buget care se baza pe surse de venit firave şi care avea deja deficite foarte mari, este nevoie de o intervenţie masivă din partea statului.

“Bugetul public este în continuare puternic afectat. Avem distorsiuni nu numai legate de o structură a economiei, avem diferenţe mari de competitivitate din diferenţe de salarii dintre oameni, dar avem şi un regim fiscal profund inechitabil prin faptul că el nu promovează transparenţa, şansele egale. Sunt contributori care sunt oneşti, dar sunt şi contributori care sunt de cealaltă parte”, a adăugat Dăianu.

În situaţia actuală, Consiliul Fiscal pledează pentru creşteri de venituri la buget, însă asta nu înseamnă neapărat taxe şi impozite, este de părere Dăianu, adăugând că creşterile de taxe şi impozite sunt cu atât mai inoportune în condiţii de declin şi fragilitate a economiei – condiţii care vor continua şi în 2021.

“Noi ce vrem este să nu creştem cheltuieli permanente, să nu ne întindem mai mult decât ne este plapuma. Nu poţi să-ţi asumi în mod responsabil o creştere cu 40 la sută a punctului de pensie. Eu sper că nu se va inversa această decizie, care a fost luată cu dificultate, de a creşte pensiile cu 14 la sută”, a precizat Dăianu, făcând referire la intenţia unor parlamentari de a modifica ordonanţa de rectificare bugetară şi de a reintroduce creşterea pensiilor cu 40 la sută.