Şedinţă furtunoasă la Comisia de Disciplină a Radioului Public. Decizia se amână(video)

Jurnaliştii Alexandru Rusu şi Cătălin Gomboş de la Radioul Public urmau să fie cercetaţi disciplinar astăzi pentru că au vorbit public despre o campanie a radioului, acţionând ca avertizori de integritate.
Jurnalistul Alexandru Rusu şi avocaţii săi în Comisia de disciplină prealabilă.
Jurnalistul Alexandru Rusu şi avocaţii săi în Comisia de disciplină prealabilă. (Florin Chirilă)
Se încarcă player-ul...

După câteva ore de discuţii, comisia de cercetare disciplinară de astăzi a amânat să dea o decizie pe motiv că este nevoie de un punct de vedere al Departamentului Juridic.

Reamintim că cei doi jurnalişti au acţionat ca avertizori de integritate, vorbind, în cadrul unei dezbateri Frontline Club, despre campania de ştiri, dezbateri şi spoturi audio demarate de către toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva unei iniţiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 (legea de funcţionare a SRTV şi SRR).

„Această campanie numită Nu distrugeţi Radioul public. Eu sunt Radio România! - a fost declanşată pe toate posturile naţionale şi teritoriale. Ea încălca interesul public şi era manipulatorie. Acum suntem cercetaţi noi, în loc să fie cercetată această campanie”, a explicat jurnalistul Alexandru Rusu în cadrul dezbaterii Frontline la vremea respectivă.

La rândul său, Cătălin Gomboş a arătat că respectiva campanie încălca ”normele care ne sunt impuse în condiţii obişnuite, adică multitudinea şi pluralitatea surselor”, în sensul că a prezentat doar punctul de vedere al conducerii potrivit căruia nu este bine să se modifice legea 41.

Deşi campania a fost amendată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în integralitatea ei, printr-o somaţie publică adresată SRR, în loc să declanşeze o cercetare pentru a identifica cine a dispus şi conceput campania, Consiliul de Onoare a decis să cerceteze jurnaliştii care au semnalat derapajele profesionale şi legale, la sesizarea redactorului şef responsabil de conţinutul editorial al programelor de ştiri invocate.

La şedinţa Comisiei de disciplină prealabilă de astăzi jurnaliştii prezenţi au fost ţinuţi o oră la intrare, fără nicio explicaţie. Reprezentanţii Radio România şi avocaţii jurnalistului Alexandru Rusu au agreat cu greu un proces verbal al şedinţei deoarece primii refuzau să recunoască acestuia calitatea de avertizor de integritate în conformitate cu legea 571/2004.

Jurista Radioului Elena Bivolaru a invocat necesitatea de a obţine un punct de vedere de la Departamentul Juridic pentru a amâna şedinţa şi a susţinut că nu avea până ieri informaţiile că acest caz se încadrează la avertizor public. În replică, avocaţii jurnalistului au cerut stabilirea unui termen cât mai rapid pentru următoarea şedinţă, deoarece imaginea acestuia a fost afectată şi continua să fie afectată atâta vreme cât procedura trenează. În plus, ei au mai afirmat că prezenţa presei confirmă statutul lui Alexandru Rusu de avertizor de integritate, iar cercetarea disciplinară nu mai are obiect, odată ce este recunoscută calitatea de avertizor.

La şedinţa comisiei de disciplină a participat şi liderul Sindicatului Unit al Salariaţilor - Radio România, Adrian Moise, căruia i-a fost desfăcut disciplinar contractul de muncă în urmă cu trei ani şi jumătate pe motiv că a sesizat Agenţia Naţională de Integritate în legătură cu posibila incompatibilitate a PDG-ului Radioului Public, Ovidiu Miculescu. Deşi acesta era tot un avertizor de integritate în conformitate cu legea 571/2004 şi ANI a stabilit că Miculescu a fost în stare de incompatibilitate, conducerea Radioului public nu a ţinut cont de acest aspect.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne