Secţia pentru judecători a CSM, decizie contra lui Danileţ: A încălcat Codul deontologic când l-a criticat pe Tudorel Toader pe Facebook

Judecătorul Cristi Danileţ la protestul magistraţilor
Judecătorul Cristi Danileţ la protestul magistraţilor (George Stancu)

Secţia pentru judecători din CSM a precizat, marţi, "că ar putea să existe indicii cu privire la încălcarea" de către judecătorul Cristi Danileţ din cadrul Tribunalului Cluj a unui articol din Codul deontologic al magistraţilor, relatează Ziare.com.

Discuţia din secţia pentru judecători a CSM, condusă de Lia Savonea - despre care presa a scris că ar fi pro-PSD, are în centru o postare din august 2018, în cadrul căreia Danileţ l-a ironizat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care spunea că persoanele care cred că au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI pot cere revizuirea sentinţei.

"Sunt idei trăsnite", "nu pot fi inventate cazuri de revizuire noi decât pentru dosare noi" sau "orice student la Drept află în anul întâi că motivul de nulitate trebuie să existe în momentul efectuării actului, nu să apară ulterior", scria la vremea respectivă Danileţ.

Or, potrivit secţiei conduse de Lia Savonea, postarea lui Danileţ ar contraveni articolului 9, alineatul 2, din Codul deontologic al magistraţilor care stipulează: "Judecătorii şi procurorii trebuie să se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natură să altereze încrederea în imparţialitatea lor".

Decizia a fost luată cu 6 'voturi' pentru şi 3 'împotrivă'.

Pe de altă parte, aceeaşi secţie a hotărât azi că nu există indicii cu privire la încălcarea normelor de conduită reglementate de art. 17 din Codul deontologic al magistraţilor. Această decizie a fost luată cu 5 voturi 'pentru' şi 4 'împotrivă'.

Articolul 17: "Judecătorii şi procurorii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în funcţie şi în societate".

Reamintim că judecătorul Danileţ, vârf de lance al protestelor magistraţilor şi critic acid al modificărilor legilor Justiţiei şi Codurilor penale, este vizat de mai multe anchete ale Inspecţiei Judiciare. Potrivit lui Danileţ, aceasta este o formă de presiune asupra sa.

"Cred că vor să mă dea drept exemplu negativ în faţa altor judecători. De ce vă spun asta? Pentru că atitudinea mea în spaţiul public este aceeaşi din anul 2003. Mi se pare nedrept ca atâţia ani de zile să accepţi declaraţii, interviuri şi postări pe Facebook ale unui judecător, şi acum, de la începutul acestui an să declanşezi săptămânal câte o investigaţie disciplinară. Lucrul acesta este anormal. În primul rând nu există nicio plângere împotriva mea, toate sunt sesizări din oficiu şi, în al doilea rând, judecători care de doi ani ironizează oameni politici pe conturile de Facebook nu sunt urmăriţi. Am deja impresia că suntem aleşi şi că există o poliţie a Facebook-ului care alege oameni pentru a fi investigaţi. Am criticat întotdeauna, aceste atitudini le-am avut dintotdeauna, dar brusc, din ianuarie anul acesta, săptămânal se deschide câte o investigaţie. E clar că e ceva necurat", a declarat recent judecătorul, într-un interviu acordat publicaţiei Liber în Teleorman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne