Secţia Adinei Florea loveşte din nou. După Kovesi, a venit rândul Liviei Stanciu şi Cristinei Tarcea

Adina Florea
Adina Florea (ziaruldeconstanta.ro)

Judecătoarele Cristina Tarcea şi Livia Stanciu, ambele foste şefe ale Înaltei Curţi şi cunoscute pentru criticile lor acide la adresa modificărilor toxice aduse de PSD-ALDE legislaţiei privind justiţia au intrat şi ele, la fel precum Laura Codruţa Kovesi, în vizorul celebrei secţii pentru investigarea magistraţilor, secţie condusă de Adina Florea, protejata lui Tudorel Toader.

Dosarul este in rem, iar cele două sunt cercetate pentru abuz în serviciu în legătură cu constituirea completurilor de 5 judecători. Una dintre plângeri a fost făcută chiar de adjunctul SIIJ, Nicolae Marin.

“Numitele au întocmit acte în legătură cu atribuţiile de serviciu prin care s-au produs vătămări intereselor generale, subiecţilor procesuali, dar şi voinţei legiuitorului... Mobilul şi scopul au fost reprezentate de dorinţa de a controla actul de justiţie... Au realizat o intruziune în activitatea de judecată, lezând dreptul la un proces echitabil”, se precizează în plângere.

Existenţa unui dosar la SIIJ în care sunt vizate Cristina Tarcea şi Livia Stanciu a fost confirmată de către SIIJ, chiar de adjunctul secţiei Nicolae Marin, autorul uneia dintre plângerile penale depuse împotriva fostelor şefe ale ÎCCJ.

“În referire la cererile dvs. înregistrate pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, vă informăm că dosarul nr. 603/P/2019 are ca obiect plângerea penală pe care aţi formulat-o împotriva magistraţilor judecători Tarcea Cristina şi Stanciu Livia, sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de disp. art. 297 alin. 1 Cod penal, întrucât, în calităţile de foşti preşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au încălcat dispoziţiile legale cu privire la constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin aceasta 'au adus vătămări grave, atât actului de justiţie, cât şi părţilor procesuale din cauzele judecate din completurile de 5 judecători'.

Dosarul nr. 603/P/2019 a fost reunit la dosarul nr. 1212/P/2018 al aceleiaşi secţii, urmărirea penală fiind efectuată în această din urmă cauză”, se arată în răspunsul citat de Luju.ro

Referitor la constituirea completurilor de 5 judecători, reamintim că în spaţiul public a început să se vorbească brusc despre o presupunsă nelegalitate a acestora în momentul în care recursul în dosarul Bombonica al lui Liviu Dragnea, la vremea respectivă lider al PSD, a ajuns pe rolul unui astfel de complet. În aceste condiţii, Viorica Dăncilă, premier numit de Dragnea, s-a adresat CCR, instituţia condusă de fostul pesedist Valer Dorneanu dându-i câştig de cauză.

"Nu vi se pare ciudat că doar anul acesta, în septembrie, s-a constatat că nu funcţionează legal completurile de 5 judecători? Să zicem că lumea nu a fost atentă, dar în 2016 a fost o situaţie inedită. La momentul tragerii la sorţi nu aveam vicepreşedinţi, am anunţat că facem tragere la sorţi doar pentru membri judecători, că nu pot fi cunoscuţi preşedinţii completurilor pentru că CSM nu a numit încă vicepreşedinţi. A fost tratată pe larg situaţia în presă. Nu am auzit pe nimeni să se întrebe de ce conduc vicepreşedinţii completurile de 5. Mi-e greu să cred că în 4 ani judecătorii, părţi al căror destin depindea de decizii, nu a citit nimeni legea. (..) Sunteţi chemaţi să faceţi un control legal al tuturor hotărârilor ÎCCJ din 2014 până în prezent. Cunoaşteţi şi dvs foarte bine, poate chiar mai bine, realitatea societăţii româneşti", a declarat la vremea respectivă Cristina Tarcea, citată de stiripesurse.ro, la CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne