Secretarul american al Apărării ordonă trimiterea de noi trupe în Afganistan

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat că a semnat ordinele pentru trimiterea unui număr suplimentar de soldaţi în Afganistan, la câteva zile după ce preşedintele Trump a anunţat o nouă strategie de prelungire a războiul în ţara asiatică.
Secretarul american al apărării, James Mattis.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)

“Da, am semnat ordinele, dar nu este totul finalizat. Cu alte cuvinte, am semnat unele ordine pentru trupele care vor merge şi acum identificăm care vor fi acestea”, a declarat Mattis reporterilor la Pentagon.

Mattis nu a menţionat numărul soldaţilor care vor fi trimişi în Afganistan.

“Este vorba de mai mulţi consilieri şi multe alte lucruri, ca suport de artilerie, de exemplu”, a declarat Mattis.

Înaltul oficial american a adăugat că noile trupe, care ar putea include aproximativ 4.000 de soldaţi, nu au pornit spre Afganistan.

“Doar am semnat ordinul şi [desfăşurarea] va dura câteva zile”, a precizat el.

Miercuri, armata americană a recunoscut oficial că în Afganistan există cu aproape 3.000 de soldaţi mai mult decât cei 8.400 raportaţi anterior.

Noile planurile ale SUA privind Afganistanul au fost criticate de premierul pakistanez, care a precizat că noua strategie a lui Trump este destinată eşecului.

La rândul său, Trump a criticat Pakistanul, susţinând că SUA nu va tolera faptul că acesta oferă “paradise sigure” grupurilor extremiste, acuzaţie respinsă de guvernul din Islamabad.

“Nu mai putem menţine tăcerea cu privire la paradisurile sigure ale Pakistanului”, a afirmat Trump. “Pakistanul are mult de câştigat de pe urma parteneriatului cu acţiunile noastre din Afganistan. Are mult de pierdut prin continuarea adăpostirii teroriştilor”.

Ca un răspuns aparent la comentariile lui Trump, Islamabadul a amânat o vizită în Pakistan a asistentului secretarului de stat american, Alice Wells, vizită care trebuia să înceapă luni, 28 august. Dar, Pakistanul nu a precizat că amânarea vizitei are legătură cu acuzaţiile preşedintelui american, deşi a criticat dur comentariile respective.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe