Premierul pakistanez: strategia lui Trump pentru Afganistan “nu va funcţiona”

Premierul pakistanez a declarat că strategia preşedintelui american Donald Trump pentru războiul afgan este destinată eşecului.
Premierul pakistanez Shahid Khaqan Abbasi.
Premierul pakistanez Shahid Khaqan Abbasi. (Getty Images)

“Din prima zi noi am declarat foarte clar că strategia militară din Afganistan nu a funcţionat şi nu va funcţiona”, a afirmat premierul pakistanez Shahid Khaqan Abbasi într-un interviu cu Bloomberg News, publicat duminică.

Trebuie să existe o “soluţia politică. Aceasta este concluzia”, a adăugat Abbasi.

Abbasi, care şi-a început mandatul în urmă cu trei săptămâni, a precizat că, în timp ce Islamabadul susţine lupta împotriva teroriştilor în ţara vecină Afganistan, nu va permite ca acel conflict să cuprindă şi Pakistanul.

În 21 august, preşedintele american Donald Trump a anunţat noua strategie a administraţiei sale pentru Afganistan, unde forţele conduse de SUA poartă un război de 16 ani împotriva talibanilor, a grupului terorist Al-Qaeda şi a altor grupuri extremiste care încearcă să răstoarne guvernul din Kabul.

Adresându-se militarilor la o bază în apropierea capitalei Washington, Trump a promis că va “câştiga” războiul şi strategia sa nu se va baza pe “termene limită arbitrare”, ci pe condiţiile de la faţa locului.

După discursul lui Trump, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a sugerat că SUA şi alte ţări vor trimite un număr suplimentar de soldaţi în Afganistan.

În plus, Trump a criticat Pakistanul, susţinând că SUA nu va tolera faptul că acesta oferă “paradise sigure” grupurilor extremiste – o acuzaţie respinsă de guvernul din Islamabad.

“Nu mai putem menţine tăcerea cu privire la paradisurile sigure ale Pakistanului”, a afirmat Trump. “Pakistanul are multe de câştigat de pe urma parteneriatului cu acţiunile noastre din Afganistan. Are multe de pierdut prin continuarea adăpostirii teroriştilor”.

Ca un răspuns aparent la comentariile lui Trump, Islamabadul a amânat o vizită în Pakistan a asistentului secretarului de stat american, Alice Wells – vizită care trebuia să înceapă luni.

Pakistanul nu a precizat că amânarea vizitei are legătură cu acuzaţiile preşedintelui american, dar Islamabadul a criticat puternic aceste remarci.

“La cererea guvernului din Pakistan, călătoria asistentului secretarului de stat, Alice Wells, a fost amânată până la o dată convenabilă ambelor părţi”, a afirmat Ambasada SUA din Islamabad.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat duminică faptul că noua strategie a administraţiei Trump în Afganistan este proiectată pentru a face presiuni asupra talibanilor să intre în negocieri cu guvernul din Kabul. El a adăugat că SUA doreşte, de asemenea, să trimită talibanilor mesajul că “nu plecăm nicăieri”.

“Cred că preşedintele a fost clar în privinţa faptului că aceasta este o schimbare dramatică în termeni ai strategiei militare”, a mai declarat Tillerson pentru Fox News.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe