Secretar de stat în Ministerul Educaţiei demisioneză, acuzat de declaraţii sexiste

Acuzat că le-ar fi recomandat elevelor să se ghideze după enunţul: "Pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii", Vasile Şalaru a demisionat, după ce a negat că aceste vorbe îi aparţin.
(photos.com)
Loredana Diacu
22.10.2015

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Vasile Şalaru a demisionat după ce în presă a apărut informaţia că acesta a declarat că ar fi propus introducerea în şcoli de cursuri pentru fete, care ar trebui să înveţe "să meargă frumos şi să fie gazde bune", adăugând că fetele ar trebui să se ghideze după enunţul: "Pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii".

Demisia lui Şalaru, care a negat că ar fi afirmat aşa ceva a fost confirmată de ministrul Educaţiei, relatează B1 TV.

"În urma unor discuţii cu secretarul de stat, a înţeles să îşi înainteze demisia pentru a nu afecta sistemul de învăţământ într-o manieră şi mai apăsătoare. Domnia sa va veni cu detalii pentru a explica ce a vrut să zică în acea declaraţie, pe care nu şi-o asumă integral", a declarat ministrul Educaţiei.

Reamintim că, potrivit Mediafax, secretarul de stat Vasile Şalaru a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă la Deva, că ar trebui introduse în şcoli cursuri în care fetele "să înveţe să meargă frumos, să ştie să fie gazde bune şi cum se serveşte ceaiul”, el susţinând că aceste ore de consiliere ar fi utile pentru "o integrare mai uşoară în societate, prin atitudine şi prin ţinută".

"Aceste ore de consiliere vizează, poate o să râdeţi, poate nu, o integrare mai uşoară în societate, prin atitudine, prin ţinută. Elevii noştri nu ştiu să calce pe stradă. Eu aş vrea să văd o elevă de clasa a XI-a sau a XII-a mergând frumos pe tocuri, dansând vals sau tango, ştiind să fie o gazdă bună, şi cred că este o latură a învăţământului românesc, care a fost total neglijată, şi care ar putea aduce aminte, sper să nu zâmbiţi, de trecuta educaţie de pension”, ar fi declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Vasile Şalaru, potrivit publicaţiei Glasul Hunedoarei.

Întrebat dacă nu ar fi mai util pentru elevi să înveţe educaţie rutieră sau cursuri de prim-ajutor, Şalaru ar fi răspuns: "Nimeni nu spune că aceste lucruri să nu se facă. La dirigenţie, ele erau obligatorii. Se făceau şi acestea. Eu am spus că pe lângă astea să se facă şi altceva”, iar la finalul conferinţei de presă acesta a adăugat că fetele ar trebui să se ghideze după enunţul: "Pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii”.

Ulterior preluării acestor declaraţii de către presa centrală, Şalaru a demisionat, precizând însă că afirmaţiile sale au fost scoase din context şi că el n-a pronunţat expresiile publicate de Glasul Hunedoarei.

”O ziaristă de la un cotidian hunedorean a ales tendenţios, din toată prezentarea mea pe teme de educaţie şi pe teme politice, doar părerea mea că educaţia nonformală ar trebui să aibă o pondere mai importantă în cadrul orelor de consiliere şcolară şi de Educaţie fizică şi sport, părere pe care a denaturat-o total, scoţând-o din context. Mai mult, ceea ce a publicat acest cotidian nu sunt cuvintele mele, iar dreptul la replică nu mi s-a publicat. Ziarista a folosit expresii care nu mi-au aparţinut niciodată, dar care mi-au adus grave prejudicii”, susţine Şalaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor