Se strânge lesa: Kremlinul vrea să oblige ruşii să-şi declare a doua cetăţenie

Duma de Stat a Rusiei
Duma de Stat a Rusiei (DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)

Într-o măsură care aminteşte de regimul comunist, Duma de Stat a Moscovei a aprobat un proiect de lege care-i va obliga pe cetăţenii ruşi să anunţe autorităţile în cazul în care deţin o a doua cetăţenie – măsură criticată de mulţi dar susţinută de preşedintele rus Vladimir Putin, conform Moscow Times.

Proiectul de lege a fost aprobat în prima fază miercuri. Parlamentarii vor avea trei zile să structureze amendamentele propuse.

Conform legii, dacă vor eşua să-şi declare a doua cetăţenie, ruşii vor trebui să plătească o amendă de până la 5.700 de dolari sau să efectueze până la 400 de ore de muncă în serviciul comunităţii.

Criticii au denunţat legea ca fiind greşită din punct de vedere legal, sugerând că face parte din încercările Kremlinului de a monitoriza ruşii potenţial neloiali.

Cabinetul rus şi-a manifestat de asemenea dezaprobarea, vice premierul rus Sergei Prikhodko precizând că legea contravine unui articol din Constituţie care precizează că Rusia îşi consideră cetăţenii ca fiind numai ai săi, fără să ia în calcul alte cetăţenii. Menţionarea unei a doua cetăţenii ar fi în contradicţie cu definiţia cetăţeniei din Constituţie.

Vladimir Putin şi-a afirmat public susţinerea pentru această măsură, luna trecută.