Se împlinesc 95 de ani de când a fost înregistrat primul sunet într-un film

Joseph Tykociner
Joseph Tykociner (UNIVERSITY OF ILLINOIS)

Acum 95 de ani, Joseph Tykociner, profesor de inginerie electrică de la Universitatea din Illinois (SUA), a efectuat prima demonstraţie de pelicule cinematografice experimentale cu sunet.

Tykociner, considerat inventatorul de sunet în cinema, a efectuat mai multe proiecţii private ale invenţiilor sale, dar la 09 iunie 1922 a efectuat prima conferinţă şi demonstraţie publică a dispozitivului cinematografic cu sunet. Un film din demonstraţia sa a fost unul dintre primele care au încorporat cu succes sunetul.

Potrivit unui articol publicat de WILL în 2016, Tykociner a conceput una dintre primele piste sonore optice, în care sunetul este convertit într-un model luminos pe imaginile în mişcare, astfel încât poate fi reprodus în sincronizare cu filmul.

Acest film de la prima demonstraţie care se poate viziona aici, prin amabilitatea Arhivelor de la Universitatea din Illinois, o arată pe soţia sa Elena pronunţând primele sunete auzite într-un film: „Am de gând să sun”, urmat de sunetele clopoţelului.

Apoi, Ellery Paine, şeful de atunci al catedrei de inginerie electrică de la Universitatea Illinois, recită discursul lui Gettysburg, iar Manoah Leide, un membru al Şcolii de Muzică din cadrul universităţii, cântă la vioară. Filmul prezintă, de asemenea, imagini ale coloanei sonore şi modul în care aceasta este afectată de vorbire, de sunetul unui clopoţel şi de vioară.

Sunetul original a fost restaurat datorită unei burse acordate de National Film Preservation Foundation, pentru prezervarea elementelor peliculelor cinematografice şi posibila restaurare a unor elemente de sunet necunoscute ale experimentelor făcute de Tykociner.

Potrivit Arhivelor de la Universitatea din Illinois, deşi pelicula demonstrativă a atras multă atenţie asupta lui Tykociner - inclusiv New York World a celebrat invenţia publicându-i articolul în care el proclama că „de acum încolo ecranul nu va mai fi mut” - disputele cu universitatea şi cu scepticii, privind brevetul, au pus capăt planurilor sale de a breveta şi comercializa invenţia.

Tykociner a continuat să lucreze la universitate timp de aproape 25 de ani, timp în care a făcut cercetare de pionierat în mai multe domenii, inclusiv zetetica şi fotoelectricitatea, potrivit unui comunicat emis de Universitatea din Illinois.

Mai multe informaţii: Illinois: Today in 1922, Illinois professor showed how movies could talk, University of Illinois Archives: Joseph Tykociner and the “Talking Film”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură