Se apropie alegerile din SUA. Trump promite că va suprima migraţia ilegală

Înaintea alegerilor de săptămâna viitoare, preşedintele Trump a declarat că va semna un ordin care interzice persoanelor care pătrund ilegal în SUA să ceară azil. De asemenea, el a indicat că va permite armatei să tragă în persoanele care aruncă cu pietre.
Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat, joi, că intenţionează să semneze săptămâna viitoare un ordin prin care va cere ca solicitanţii de azil din SUA să ajungă în ţară printr-un punct de intrare legal, potrivit Deutsche Welle.

Ordinul ar putea, de asemenea, să ducă la detenţii la scară mare în rândul migranţilor care traversează frontiera sudică a ţării.

“Migranţii care solicită azil vor trebui să se prezinte la un punct de intrare legal”, a declarat Trump reporterilor de la Casa Albă.

“Cei care aleg să ne încalce legile sau pătrund ilegal în ţară nu vor mai putea să aibă pretenţii necuvenite de a fi admişi automat în ţara noastră”, a mai susţinut preşedintele american fără să intre în detalii specifice.

Legile americane privind imigraţia prevăd în mod clar că orice migrant ajuns în SUA poate face cerere de azil, fără a lua în considerare dacă aceştia au ajuns în ţară printr-un punct de intrare legal. Nu este clar dacă ordinul executiv al lui Trump va respecta cerinţele legale.

Criticii au atacat imediat cea mai recentă tentativă a preşedintelui Trump de a critica imigraţia ca mijloc de obţinere a unui avantaj politic, acuzându-l că alimentează fricile şi energizează electoratul politic înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului, ce au loc în 6 noiembrie.

Potrivit ordinului executiv planificat, migranţii care intră în ţară printr-un punct legal vor fi găzduiţi în “corturi masive” pe durata procesării cazurilor lor.

Trump vrea de asemenea să pună punct practicilor "Catch and Release", deoarece potrivit protocolului existent, mulţi solicitanţi de azil sunt eliberaţi în timp ce cazurile lor sunt audiate în instanţe specializate în problema imigraţiei, un proces care poate dura ani de zile.

“Îi vom prinde, nu îi vom elibera”, a precizat Trump, care doreşte să se pună capăt practicilor autorităţilor americane de a elibera imigranţii ilegali prinşi, astfel încât aceştia să rămână în spatele gratiilor până la termenul de judecată.

Pietre vs. puşti

Trump şi-a accentuat poziţia dură în ceea ce priveşte imigraţia ilegală în ultimele zile, luând în vizor în special caravana de migranţi din America Centrală ce traversează Mexicul pentru a ajunge la graniţa sudică a Statelor Unite. Preşedintele a descris efortul caravanei ca fiind o “invazie”.

Miercuri, Mexicul a declarat că acea caravană care a plecat din Honduras la jumătatea lunii trecute, este formată din 2.800 – 3.000 de persoane. Alte caravane, alcătuite de asemenea din persoane care fug de sărăcia şi conflictele violente din ţara lor, s-au mai format de atunci.

Trump a ordonat deja ca peste 5.000 de soldaţi să asigure securitatea frontierei în faţa caravanelor care se apropie de SUA.

Joi, Trump a afirmat că a cerut armatei militare să se mobilizeze la frontieră şi să trateze faptul că migranţii aruncă cu pietre în acelaşi mod în care ar trata utilizarea armelor de către aceştia.

“Ei doresc să arunce cu pietre asupra armatei noastre, şi armata va răspunde... Le-am spus să considere piatra ca fiind o puşcă. Când ei aruncă cu pietre, cum au făcut asupra poliţiei militare din Mexic, eu spun: consideraţi piatra drept o puşcă”, a precizat Trump.

Criticii au susţinut că Trump alimentează fricile înaintea alegerilor, încercând astfel ca republicanii să îşi păstreze majoritatea în Congres.

În plus, la începutul acestei săptămâni, Trump a promis că va anula garanţia constituţională a acordării cetăţeniei americane tuturor celor care s-au născut în Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe