Scotland Yard acuză Rusia că a folosit substanţe radioactive în cazul Litvinenko


Alexandr Litvinenko în spital după otrăvirea cu poloniu-210.
Alexandr Litvinenko în spital după otrăvirea cu poloniu-210. (Captură Foto)

Scotland Yard a acuzat oficial Rusia, pentru prima dată, că a folosit substanţe radioactive ca să-l ucidă pe fostul KGB-ist Alexander Litvinenko în Londra, conform publicaţiei The Daily Beast.

Anii de investigaţii dificile au convins autorităţile şi serviciile secrete ale Marii Britanii că Moscova a fost în spatele unui complot mişelesc de asasinare a unui dezertor rus prin intermediul unei căni de ceai care conţinea izotopul radioactiv Poloniu-210.

“Tăcerea noastră trebuie să înceteze acum”, a declarat un avocat care reprezintă Scotland Yard.

Alexander Litvinenko, un fost agent KGB şi FSB, a murit încet şi în dureri mari în noiembrie 2006. Cu câteva săptămâni mai înainte, el băuse o cană cu ceai împreună cu un fost agent rus la un hotel de lux situat la mai puţin de 1,5 km distanţă de Palatul Buckingham.

Substanţa radioactivă care l-a ucis a fost în cele din urmă detectată în mostrele de păr şi mergând pe urmele ei, prin intermediul unui ceainic găsit la hotelul Millennium, s-a ajuns până la Moscova.

“Investigaţia a avut în centrul ei, în orice moment, ştiinţa”, a declarat Richard Horwell QC, reprezentant al Scotland Yard.

El a explicat că urma radioactivă a dovedit că Dmitri Kovtun, fost ofiţer în armata sovietică şi Andrei Lugovoi, un agent FSB retras, au fost responsabili de administrarea unei doze fatale de otravă nucleară. Încercarea lor de a scăpa de autorităţi, prin folosirea unei astfel de arme rare, s-a întors împotriva lor într-un mod neaşteptat.

“Dovezile ştiinţifice sunt cele care îi condamnă pe Lugovoi şi Kovtun”, a declarat Horwell. “Indiferent câte onoruri şi insigne ar putea pune Putin pe pieptul lui Lugovoi pentru servicii aduse ţării sale, indiferent cât de puternică a fost şi va fi ascensiunea lui Lugovoi în politică şi indiferent de câte ori a promis Kovtun că va desfiinţa această anchetă, Lugovoi şi Kovtun nu au niciun răspuns credibil la dovezi şi urma de poloniu pe care au lăsat-o în urmă.”

Litvinenko, în vârstă de 43 de ani, a lucrat timp de 3 ani pentru agenţia de spionaj britanică MI6, furnizând informaţii despre serviciile secrete ruseşti. După ce a obţinut azil în Marea Britanie, el şi-a intensificat atacurile împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin.

În 1999, Litvinenko a scris o carte în care a susţinut că FSB a desfăşurat o operaţiune de tip “false flag” în cadrul căreia a executat o serie de atacuri cu bombă asupra unor clădiri cu apartamente din Moscova în septembrie 1999, în care au fost ucişi 300 de oameni şi care au pavat drumul pentru războiul Rusiei cu Cecenia. De asemenea, fostul agent KGB a susţinut că Putin a avut legături cu crima organizată rusească şi l-a acuzat pe acesta de ordonarea asasinării renumitei jurnaliste Anna Politkovskaia.

“Dovezile sugerează o singură explicaţie credibilă, şi anume că într-o formă sau alta statul rus a fost implicat în uciderea lui Litvinenko”, a susţinut Horwell.

Oficialii britanici consideră, de asemenea, că planul de a aduce substanţe radioactive în Londra ar fi putut pune în pericol mai multe vieţi.

Urme de poloniu au fost descoperite în toate locurile vizitate în Londra de Lugovoi, incluzând un club de dans şi stadionul de fotbal Arsenal.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.