Schimbări în schema de minimis. Ajutorul pentru IMM-uri a fost transferat la Grapini

(photos.com)
Epoch Times România
02.10.2013

Ministerul de Finanţe nu se va mai ocupa de acordarea ajutorului de minimis pentru IMM-uri, ci departamentul condus de ministrul delegat Maria Grapini, potrivit proiectului de hotărâre privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investiţiile realizate de firmele mici şi mijlocii, pus în dezbatere publică de Ministerul Economiei.

Proiectul Ministerului Economiei

Valoarea maximă a ajutorului de minimis va fi de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, pe o perioadă de 2 ani consecutivi, în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 100.000 euro. Ajutorul nerambursabil era iniţial de până la 200.000 de euro, cu 100% din cheltuielile eligibile. Numărul estimat de IMM-uri beneficiare creşte astfel de la 1.000 la 1.111.

Înscrierea pentru obţinerea finanţării nerambursabile se va face pe un site nou, www.aippim.ro, timp de zece zile.

După înregistrare, solicitantul va completa şi transmite on-line formularul de înscriere începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere, timp de zece zile de la demararea înscrierii, până la ora 20.00 a ultimei zi de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului.

Calculul punctajului se face în mod automat şi transparent după completarea formularului de înscriere, punctajul minim acceptat de principiu la finanţare fiind de 60 de puncte din maximum 100 de puncte posibile.

Beneficiarii ajutorului de minimis trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii pentru a putea obţine finanţarea de la bugetul de stat. A fost abrogată însă prevederea potrivit căreia beneficiarii “prezintă un studiu tehnico-economic din care rezultă viabilitatea proiectului de investiţii şi eficienţa economică a întreprinderii solicitante în următorii trei ani de la finalizarea investiţiei”.

A mai fost eliminată şi obligativitatea ca firma să menţină 5-7 locuri de muncă pe o perioadă de 3 ani de la finalizarea investiţiei. În proiect se precizează doar că beneficiarul trebuie să creeze până la finalizarea investiţiei şi să menţină minim 3 ani de la finalizarea investiţiei “locurile de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor