Se schimbă regulile ajutorului de minimis

. (Epoch Times România)
Epoch Times România
10.09.2013

Schema ajutorului de minimis se va modifica după scandalul iscat pe 28 august, când banii s-au terminat în cinci minute. Autorităţile vor să reducă suma alocată pe proiect de la 200.000 la 100.000 de euro şi să transfere coordonarea schemei de la Ministerul Finanţelor la Agenţiile Regionale ale IMM-urilor sau în coordonarea Oficiilor pentru IMM-uri.

Mediul de afaceri a trimis Ministerului Finanţelor propunerea ca cererile să fie depuse timp de 10 zile, iar dosarele să fie verificate în termen de 60 de zile.

Noua procedură ar cuprinde şi criterii de punctaj care vor veni în favoarea IMM-urilor din domeniile: producţie, servicii, educaţie şi cercetare. Textul va fi definitivat de Ministerul Finanţelor împreună cu Ministerul IMM-urilor şi Agenţiile Regionale ale IMM- urilor.

Reducerea plafonului este făcută pentru că banii să ajungă la un număr mai mare de IMM-uri, este explicaţia autorităţilor. Reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) susţin reducerea plafonului maxim al ajutorului de minimis.

“Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis trebuie să se dubleze. O parte din IMM-urile membre ale CNIPMMR ne-au solicitat să intervenim pentru reducerea plafonului maxim al ajutorului acordat la 80.000 de euro, ceea ce va face că numărul beneficiarilor să crească de 2,5 ori, chiar şi fără acordarea de resurse suplimentare, de la 2.000 la 5.000 de întreprinderi. Este vorba de o valoare medie a ajutorului de 25.000 euro/beneficiar, faţă de media de 62.500 euro/beneficiar luată în calcul în H.G. nr. 274/2013″, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedinte CNIPMMR.

Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis este de 500 de milioane de lei, echivalentul a circa 125 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării – prin credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare, în valoare de 500 de milioane de lei, pentru perioada 2013-2014 sau prin credite bugetare pentru plata ajutorului de minimis, în valoare de 250 de milioane lei, pentru anul 2014, respectiv 250 de milioane de lei, pentru anul 2015.

Ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini susţine renunţarea la principiul “Primul venit, primul servit!”, care a făcut ca banii să se termine în 5 minute.

”Proiectele se depun în 10 zile, iar dosarele se verifică în termen de 60 de zile. Managerii vor obţine un punctaj în funcţie de proiectul prezentat, iar banii se dau în funcţie de clasamentul generat de punctaje”, afirmă Maria Grapini.

Ministrul Grapini susţine ca schema de ajutor de minimis să treacă în coordonarea Oficiilor pentru IMM-uri, şi nu la Agenţiile de Dezvoltare (ADR) aşa cum anunţase iniţial premierul Ponta.

“ADR-urile sunt deja foarte ocupate cu POR şi POS CCE. Dacă le mai dăm şi schema de minimis îi sufocăm”, a adăugat Maria Grapini.

Patronatele, inclusiv Consiliul Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR) şi Asociaţia Oamenilor de afaceri (AOAR) cer ca ajutorul de minimis să treacă în coordonarea Oficiilor pentru IMM-uri, care au derulat până acum şapte proiecte, fără incidente.

Sesiunea de înregistrare online desfăşurată pe data de 28 august pentru schema de minimis a fost declarată închisă după cinci minute, reprezentanţii Ministerului Finanţelor arătând că resursele IT alocate schemei au fost insuficiente în urma anticipării greşite a numărului mare de firme care sunt interesate. În cursul aceleiaşi zile, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat că sesiunea va fi anulată şi reluată ulterior pentru a oferi egalitate de şanse tuturor IMM-urilor interesate să înregistreze cereri de finanţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor