Scenariul pesimist al FMI: Cine ne dă cinci miliarde de euro?

(photos.com)
Epoch Times România
24.10.2013

Scenariul pesimist, elaborat de oficialii FMI, prevede căderea zonei euro într-o recesiune mai adâncă, erodând puternic încrederea investitorilor în întreaga regiune. În aceste condiţii, în perioada 2013-2015, ne putem aştepta la scăderea exporturilor României către statele din zona euro, care sunt cei mai importanţi parteneri comerciali ai ţării noastre, dar şi a investiţiilor străine directe.

Cererea internă ar scădea, iar deficitul de cont curent ar creşte în 2013-2015, reducând creşterea PIB în total cu 2,5 puncte procentuale. Vom putea vorbi atunci de o creştere economică de 1,5% anul acesta şi de doar 0,3% în 2014. Intrările nete de capital mai mici decât prognozele s-ar traduce printr-o nevoie de finanţare externă suplimentară a României de 5 miliarde de euro, bani care ar putea fi împrumutaţi de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. O sumă limitată ar mai putea fi luată de pe pieţele financiare internaţionale, consideră oficialii Fondului.

Totodată, va fi nevoie de măsuri fiscale suplimentare, în acest an, pentru a ne încadra în ţinte. În limbajul FMI, măsuri fiscale suplimentare înseamnă tăieri de cheltuieli sau creşterea unor venituri, care de obicei se traduc prin taxe şi impozite noi sau majorate. Pentru anul 2014, ar putea funcţiona pârghiile de stabilizare automată. Anul viitor, liniile de finanţare de la creditorii externi vor rămâne disponibile şi avem toate şansele să respectăm şi limita de deficit bugetar de 3% din PIB.

„În plus, cu rata dobânzii de politică monetară la un minim istoric, este loc pentru înăsprirea condiţiilor de lichiditate, în cadrul unui efort de limitare a ieşirilor de capital”, precizează specialiştii de la Washington.

Aceştia mai menţionează în raportul pe România rezultatele testelor de stres realizate de Banca Naţională a României (BNR). „Cele mai recente teste de stres ale BNR asupra sectorului bancar ilustrează că, într-un scenariu negativ sever, care ar implica o depreciere şi o recesiune substanţiale în 2014-2015, sistemul bancar ar fi în general rezistent, dar o serie de bănci ar avea nevoie să vină cu capital suplimentar”, se arată în raportul FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor