Scenariul optimist al FMI: Viitorul bate-n roz. Cum arată scenariul pesimist?

.
. (Epoch Times Romania)
Epoch Times România
24.10.2013

Specialiştii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au mai multe proiecţii legate de România şi iau în calcul atât varianta optimistă, când situaţia economică va evolua conform aşteptărilor, cât şi pe cea pesimistă, cu recesiune şi depreciere a monedei naţionale. Ce s-ar întâmpla cu noi în cele două cazuri? Specialiştii FMI descriu cele două variante într-un raport publicat după aprobarea împrumutului stand-by acordat României.

Scenariul de bază prevede o revenire treptată a economiei României în anii 2013-2015. Potrivit Fondului, în acest caz, creşterea economică va ajunge, anul acesta, la 2%, având în vedere un an agricol sub nivelul lui 2012, care a fost un an excepţional, dar compensând cu creşterea exporturilor în statele din afara Uniunii Europene, mai puţin afectate de criza datoriilor. Datele oficiale care indică o creştere economică de 0,3% în trimestrul al doilea din 2013 faţă de trimestrul anterior, şi de 1,3% comparativ cu perioada similară din 2012, sunt conform aşteptărilor, precizează specialiştii FMI.

În scenariul optimist, creşterea reală a PIB va ajunge la 2,2%, anul viitor, în condiţiile în care cererea internă va creşte, datorită unei absorbţii mai eficiente a fondurilor europene şi a creşterii creditării în sectorul privat, dar şi fiind ajutată de o îmbunătăţire a mediului economic extern care ar susţine creşterea exporturilor. Dacă nu intervine nicio turbulenţă financiară, în 2015 ne va merge şi mai bine. Potrivit FMI, vom avea o creştere economică de 2,5%.

În plus, inflaţia va scădea în a doua jumătate a anului în curs, pentru a încheia anul la 3,3%, în interiorul intervalului ţintit de BNR de 2,5% /- un punct procentual. Această evoluţie ar fi posibilă datorită efectului invers celui de bază, precum şi în virtutea aşteptărilor că recolta mai obişnuită decât cea de anul trecut va ţine jos preţurile alimentelor. Inflaţia este aşteptată să scadă pe parcursul anilor 2014-2015.

Scenariul optimist mai prevede că deficitul de cont curent se va reduce până la 2% din PIB, în 2013, în condiţiile în care cererea internă se menţine slabă şi importurile cresc mai lent decât exporturile. Totuşi, în următorii doi ani, FMI se aşteaptă ca deficitul de cont curent să urce uşor, până la 2,5-2,75% din PIB, având în vedere că cererea domestică îşi va reveni. Intrările de capital vor creşte datorită investiţiilor străine directe, depăşind nivelurile minime actuale.

Cu rambursarea unor sume considerabile către FMI, se estimează că rezervele internaţionale ale României vor scădea la 30,5 miliarde euro (cinci luni de importuri), până la finalul anului 2015. În cadrul scenariului de bază, România nu ar avea nevoie de finanţare suplimentară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor