Scandalul din ALDE. Tăriceanu ameninţă: Constantin cred că încearcă să-şi forţeze excluderea

Tensiunile din ALDE continuă să escaladeze. Călin Popescu Tăriceanu vorbeşte acum despre o eventuală excludere a lui Daniel Constantin din partid, precum şi despre pierderea funcţiei de vicepremier pe care o deţine colegul său în Guvernul Grindeanu.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Prin ultimele sale declaraţii politice pe marginea tensiunilor din ALDE, Daniel Constantin îşi forţează excluderea din partid, a avertizat luni, în faţa presei, copreşedintele formaţiunii Călin Popescu-Tăriceanu.

"Părerea mea este că, în momentul de faţă, cred că asta încearcă [să-şi forţeze excluderea din ALDE - n.r.]. Cred că, statutar, Delegaţia Permanentă nu o poate face (să îl excludă — n.r.), dar o poate face Congresul. Eu nu ţin cu tot dinadinsul să ajungem în stadiul acesta, însă declaraţiile politice pe care le face mă pun serios pe gânduri, pentru că ceea ce observ este că nu e o problemă numai de orgoliu.

Văd că avem o diferenţă majoră de percepţie asupra realităţii politice şi asupra modului în care noi ca partid liberal ne raportăm la chestiunile legate de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi la modul în care trebuie să funcţioneze instituţiile statului, la statul de drept, la rolul instituţiilor de forţă în stat, la rolul instituţiilor democratice. Cred că aici avem o mare diferenţă. Dacă el vrea să se poziţioneze ca om al sistemului, atunci, îmi pare rău, cu liberalismul intrăm într-o ciocnire frontală", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Liderul ALDE a precizat că acţiunea în instanţă prin care Daniel Constantin contestă validitatea Delegaţiei Permanente de duminică demonstrează că acesta din urmă urmăreşte să blocheze deciziile în partid.

"Delegaţia a fost perfect validă, aşa cum am menţionat şi ieri. Am făcut convocarea Delegaţiei Permanente împreună, deci aceasta e cea mai bună dovadă că Delegaţia era validă din moment ce şi domnul Constantin a fost de acord ca să fie convocată. În plus de aceasta, tot Delegaţia Permanentă, ca for statutar, a fost cea care a aprobat, de exemplu, şi listele pentru nominalizarea colegilor noştri membri în Guvern, deci dânsul beneficiază de atributele statutare date de Delegaţia Permanentă pentru a fi membru în Guvern. Cum să o conteşti? Nu vedeţi că este un nonsens?", a precizat Tăriceanu.

"Eu nu mai fac niciun fel de înţelegere cu Constantin"

"Nu i-am oferit nicio funcţie pentru că eu nu am în buzunar funcţii. Această funcţie (de preşedinte executiv - n.r.) mi-a spus domnia sa că şi-o doreşte. E o diferenţă enormă. Am observat că ar fi preferat să ajungem la o înţelegere cu privire la repartizarea poziţiilor de conducere în care să câştige un avantaj pe care nu îl merită, pentru că eu cred că ocuparea funcţiilor de conducere într-un partid trebuie să reflecte proporţional efortul şi contribuţia fiecăruia. Deci, eu ceea ce vreau să facem este să nu stabilim la masa verde ceea ce este dl. Constantin şi ceea ce este altcineva.

Prefer să se facă Congres de alegeri de sus până jos. Şi din acest motiv dânsul fuge cum vedeţi şi încearcă să amâne cât mai mult Congresul doar - doar vom ajunge la o înţelegere. Eu nu mai fac niciun fel de înţelegere cu domnul Constantin, pentru că o dată mi-a fost de ajuns şi m-am fript, la alegerile parlamentare, cu listele. Dacă doreşte, facem în partid Congres, cu alegeri de sus până jos. Cine primeşte un număr de voturi ca să ocupe o funcţie, bine, cine nu, cu părere de rău, asta este. Nu putem să stăm să negociem tot timpul numai ca să se regăsească unii sau alţii, după merite bănuite, dar neştiute de nimeni, în funcţiile de conducere ale unui partid".

Pierderea majorităţii

"Acest risc nu există şi doresc să subliniez că sunt foarte mulţi oameni din PC care s-au integrat în ALDE, cum ne-am integrat toţi, cu care am o relaţie foarte bună, de colegialitate, de respect pentru ei. Sunt oameni pe care i-am susţinut să ocupe poziţii importante şi la nivelul funcţiilor politice din Parlament şi din Guvern şi care au înţeles să rămână mai departe în proiectul nostru comun. Probabil că vor fi câţiva, nu ştiu, care sunt dispuşi să îl urmeze pe Constantin în întreprinderea domniei sale. Nicio evaluare (a numărului celor dispuşi să îl urmeze pe Constantin - n.r.) nu pune în pericol majoritatea guvernamentală. Fiţi fără grijă", a precizat Tăriceanu.

Întrebat dacă Daniel Constantin mai are susţinerea ALDE pentru funcţia de vicepremier, Tăriceanu a replicat: "În momentul în care va începe să demareze acţiuni împotriva partidului, cum ar fi aceste acţiuni în instanţă care ar urma să blocheze şi funcţionarea partidului şi ţinerea Congresului, atunci sigur o să îmi pun problema, şi nu numai eu, mă voi sfătui cu colegii noştri în forul statutar dacă acest lucru mai are sens".

Cât despre o eventuală participare a lui Daniel Constantin alături de Victor Ponta într-un proiect comun, Tăriceanu a afirmat că nu ştie ce au de gând cei doi.

"Nu ştiu. Eu încerc să fac nişte legături logice. Am aflat cu ceva timp în urmă că din partea fostului Partid Conservator funcţionează în PE un eurodeputat care este în grupul naţionalist-extremist, nu ştiu cum se cheamă. Şi în condiţiile în care noi avem o serie de membri ai PE care sunt membrii noştri şi care funcţionează în grupul ALDE european, mă aşteptam ca şi acel parlamentar să se ralieze grupului nostru. Ei bine, el este în legătură cu cei din fostul PC. Nu ştiu ce face acolo. E trubadur singur, îi reprezintă pe ei. Sunt anumite legături de care am auzit.

Nu ştiu ce rol are, dar sigur că pot să îmi pun, în mod logic, nişte întrebări, ce e cu aceste legături, la ce folosesc şi dacă nu cumva se urmăreşte un proiect în continuare. Am văzut zilele acestea reînviindu-se ideea unui partid naţionalist, format din PRU şi nu mai ştiu ce alături. Probabil că şi acest parlamentar va avea un rol. Nu ştiu dacă domnul Constantin are vreun gând. Nu l-am întrebat pentru că mi se părea lipsit de sens până acum, dar din momentul ăsta încep să îmi pun întrebări", a punctat Tăriceanu.