Scandalul de la Operă la apogeu. Acces interzis pentru Alina Cojocaru şi Johan Kobborg
alte articole
Coregrafului danez Johan Kobborg şi cunoscutei balerine Alina Cojocaru le-a fost interzis accesul în clădirea Operei Naţionale Bucureşti. O adresă oficială, semnată de şeful Serviciului de resurse umane şi de şefa Biroului de salarizare, le interzice celor doi şi altor şapte persoane să mai intre în clădirea ONB, relatează digi24.ro
În adresa având drept subiect "accesul persoanelor străine" în clădirea Operei, practic o notă internă adresată departamentului care se ocupă de pază, de prevenirea incendiilor şi de mediu, şeful departamentului este anunţat că unor persoane le-au încetat contractele cu Opera.
Urmează o listă de 7 poziţii pe care fusese inclus, iniţial, doar Johan Kobborg. După ce documentul, publicat în exclusivitate de digi24.ro, a fost scos la imprimantă, cineva a adăugat cu pixul poziţiile 0 (Emil Popescu) şi 8, unde a fost trecută Alina Cojocaru.
Ca urmare a încetării contractelor, celor nominalizaţi li se interzice accesul în clădirea Operei Bucureşti. Dacă vor totuşi să intre, acest lucru trebuie anunţat şefului de la Personal, iar "intrusul" trebuie însoţit permanent, se mai arată în adresa semnată de Constantin Şorop, şeful Serviciului Personal, şi de Sanda Bucur, şefa Biroului Salarizare. Cel căruia i-a fost trimisă a anunţat şi el, mai departe, firma care se ocupă de paza Operei.
Reamintim că această notă internă a fost data pe fundalul unui uriaş scandal la ONB, avându-i în centru pe Kobborg şi Cojocaru. Scandalul a fost declanşat în urmă cu mai bine de două săptămâni de declaraţiile coregrafului Johan Kobborg, care a anunţat că va părăsi Opera Naţională căci viaţa lui ''e mai bună fără oameni corupţi''. În timp ce o parte dintre balerini, în frunte cu Alina Cojocaru s-au solidarizat cu danezul şi au ieşit în faţa Operei pentru a protesta, alţi zeci de angajaţi ai ONB au susţinut că românii sunt discriminaţi în ONB şi că, în timp ce Kobborg încasează 7300 de euro pe lună, ei muncesc în condiţii greu de imaginat. De altfel, angajaţii ONB au înmânat presei o copie după o plângere penală pe numele lui Kobborg şi a lui Dincă Ioan Răzvan, fost manager General. Plângerea penală vizează acuzaţii de abuz în serviciu, delapidare şi fals intelectual.
Practic, angajaţii au acuzat că, deşi contractul de antrepriză în baza căruia Johann Kobborg încasa 7300 euro brut/lună trebuia executat într-un interval maxim de timp cuprins între 27. 01. 2014 şi 28. 02, 2014, reprezentanţii ONB nu doar că au refuzat să îl rezilieze, ci l-au şi prelungit prin acte adiţionale, multiplicând nejustificat remuneraţia.
Mai mult, protestul angajaţilor a scos la iveală că în Opera pentru a cărei renovare s-au cheltuit 8 milioane de euro, angajaţii muncesc în condiţii improprii: unele dintre sălile de repetiţie sunt prea mici, altele au acustică proastă, nu au vestiare şi sunt neîncălzite iarna, holurile au găuri în tavan, şi, potrivit angajaţilor toaletele refulează şi duşurile băltesc. Mai mult informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici
Ministrul Culturii s-a implicat personal în soluţionarea crizei, schimbând de trei ori conducerea ONB, anunţând controale, mergând la Operă pentru a discuta cu angajaţii. Lucrurile nu s-a rezolvat însă. Scandalul a atins un nou apogeu sâmbătă, când spectacolul de balet „DSCH. The Dream”, care ar fi trebuit să se joace pe scena Operei Naţionale Bucureşti, a fost anulat.
Potrivit gândul.info, fosa orchestrei a fost ocupată de membrii colectivului Operei care, sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare, pur si simplu au refuzat să cânte. Balerinii, pregătiţi să intre pe scenă au rămas încremeniţi, cortina a fost trasă, iar spectatorii au izbucnit în aplauze faţă de balerinii care au aşteptat degeaba pe scenă să danseze şi în huiduieli faţă de anularea spectacolului. Mai mult, "Tiberiu Soare le-a spus spectatorilor că balerinii de pe scenă nu reprezintă Opera Naţională, deşi pe scenă erau şi balerini români, şi străini. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici