Daniel Goiţi şi Julien Salemkour, cu Ceaikovski şi Ravel, ovaţionaţi îndelung la Sala Radio

Sub bagheta dirijorului francez Julien Salemkour, pianistul român Daniel Goiţi a interpretat una dintre cele mai emoţionante partituri pentru pian compuse vreodată: Ceaikovski - Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră.
Pianistul Daniel Goiţi
Pianistul Daniel Goiţi (tinerimearomana.ro)

Dirijorul francez Julien Salemkour, fostul asistent al celebrului Daniel Barenboim, de la Opera de Stat din Berlin, a revenit la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, vineri, 1 aprilie. Sub bagheta sa, în concertul de la Sala Radio (ora 19.00), pianistul român Daniel Goiţi - care a susţinut concerte şi recitaluri în Grecia, Austria, Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA etc. - a interpretat inegalabilul Concert nr. 1 pentru pian şi orchestră al lui Ceaikovski, într-un mod magistral.

Concertul în Si bemol minor, Op.23, a fost compus de marele compozitor rus între noiembrie 1874 şi februarie 1875 şi are 3 părţi:

  1. Allegro non troppo e molto maestoso – Allegro con spirito
  2. Andantino semplice – Allegro vivace assai/Prestissimo
  3. Allegro con fuoco

Revizuit în vara anului 1879 şi, din nou, în decembrie 1888, concertul a fost dedicat lui Nikolai Rubinstein, pianistul preferat al compozitorului. Primind, iniţial, cu răceală şi critici concertul, pianistul devine în cele din urmă un virtuoz al operei.

Muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski a avut întotdeauna un mare succes la public datorită melodiilor armonioase şi deschise, a armoniilor impresionante şi a orchestraţiei colorate şi pitoreşti, evocând un răspuns emoţional profund.

Printre lucrările sale se numără 7 simfonii, 11 opere, 3 balete, 5 suite, 3 concerte pentru pian, un concert pentru vioară, 11 uverturi (la drept vorbind, 3 uverturi şi 8 lucrări orchestrale programatice într-o singură mişcare), 4 cantate, 20 de lucrări corale, 3 cvartete de coarde, un sextet pentru coarde şi peste 100 de cântece şi lucrări pentru pian.

Programul serii a mai cuprins şi Daphnis şi Chloe, balet într-un act şi trei scene, semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne. Simfonia coregrafică (aşa cum este denumită lucrarea de autorul său) este inspirată din povestea scriitorului antic grec Longus (sec. II d. Chr.), o poveste de dragoste pastorală dintre un băiat şi o fată din familii diferite, abandonaţi când erau mici, în ţinutul Lesbos, dar găsiţi şi crescuţi de doi păstori. Această poveste celebră de iubire a fost transformată într-un balet de succes în 1912, pe scena Teatrului Châtelet din Paris, în cunoscuta serie de spectacole oferită în stagiunea Baletelor Ruse, sub conducerea impresarului Serghei Diaghilev.

La Sala Radio, lucrarea a fost interpretată cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de Ciprian Ţuţu.

Dirijorul francez JULIEN SALEMKOUR şi-a început formarea muzicală luând lecţii de pian încă de la vârstă de 9 ani. La 16 ani a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, desăvârşindu-şi studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg.

Din anul 2001, a fost asistent al dirijorului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, unde a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet şi concerte cu muzică simfonică, dintre care amintim: Romeo si Julieta de S. Prokofiev, Lacul lebedelor - P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro - W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca - G. Puccini, Forţa destinului, Macbeth - G. Verdi, Faust - F. Busoni, Manon - Massenet, Lohengrin - R. Wagner.

În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui Mozart. Julien Salemkour a susţinut atât rolul de dirijor cât şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea.

Pianistul DANIEL GOIŢI, absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima – Cluj, şi-a desăvârşit formarea artistică în cadrul Academiei de Arte din Berlin. Pianistul a fost invitatul unor importante festivaluri şi a prezentat concerte şi recitaluri în Grecia, Austria, Republica Moldova, Franţa, Ungaria, Germania, Marea Britanie şi SUA. A concertat, de asemenea, în România alături de cele mai importante orchestre şi a susţinut recitaluri în ţară şi peste hotare.

De-a lungul timpului a fost distins cu premii la numeroase competiţii naţionale, a obţinut Premiul I al Concursului George Enescu, Premiul I la Concursul Internaţional Arthur Schanbel (Berlin) iar în prezent este invitat să jurizeze în cadrul unor importante competiţii de profil.

Ovaţionat îndelung de public şi rechemat în scenă, în cadrul concertului de vineri, Daniel Goţiu a bisat cu o suită de Enescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură