Scandal pe marginea reducerii CAS-ului. Deputat PNL: „Eu nu cred că PSD doreşte reducerea CAS” (Video)

Andrei Pricopie
18.06.2014

alte articole

Teodor Niculescu şi Gheorghe Tinel ( PDL )
Teodor Niculescu şi Gheorghe Tinel ( PDL ) (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
18.06.2014

Materialul video pe pagina originală Epoch Times România

Camera Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de reducere a CAS-ului cu 5% iniţiat de PDL şi susţinut de PNL, pe motiv că acesta este populist şi nu este însoţit de o analiză de impact. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a susţinut aceeaşi măsură în cadrul unui proiect legislativ propriu care va fi trimis miercuri în Parlament.

„PSD a spus că nu susţine proiectul de reducere a CAS (al PDL) pentru că vezi chipurile nu este fundamentat. Dar, în acelaşi timp au depus un proiect de act normativ pe reducere a CAS cu 5% şi după cum aţi observat ieri la dezbateri noi am arătat că între proiectul nostru şi proiectul lor există o diferenţă fundamentală. În timp ce al nostru era fundamentat pe cifre concrete şi spuneam care sunt sursele de finanţare, proiectul lor avea dezechilibre mari. În timp ce spuneau că vor aduce 740 de milioane de lei la buget, în nota de fundamentare justificau o pierdere de 1,1 miliarde de lei. Şi atunci întrebarea noastră firească era – Cum se face că în aceeaşi notă de fundamentare apar două cifre diferite. Deci aici lucrurile sunt foarte clare”, a declarat liderul Grupului parlamentar al PDL, deputatul Tinel Gheorghe, în cadrul unei conferinţe de presă.

Deputatul PDL a subliniat că de principiu formaţiunea pe care o reprezintă a anunţat că susţine orice reducere a poverii la angajator, un lucru de care ţara noastră ar avea nevoie în acest moment, însă problema este că trebuie să fie găsită soluţia cea mai bună.

„Noi am spus dacă proiectul nostru ar fi fost aprobat ieri el putea fi pus în practică şi de la 1 iulie, sau de la 1 august, nu pasat Senatului, nu pasat Camerei care va dezbate acest proiect de act normativ în cel mai bun caz din toamna lui 2014. Deci e o lungire de termen, o pasare. Ştiţi cum e – poate mai trece timpul, poate opoziţia mai lasă ceva. Nu acestea sunt soluţiile de a rezolva problemele stringente, foarte foarte presante ale angajatorului, pentru că iniţiativa noastră era generatoare de locuri de muncă. Poate este unul dintre cele mai importante aspecte pe care le vrea societatea în momentul de faţă - locuri de muncă. Şi PSD nu înţelege lucrul acesta. Iar chestiunea asta, că vor şi ei reducerea CAS şi pasarea responsabilităţii către Parlament pentru un proiect de lege... când este vorba să dea o ordonanţă... dau ordonanţe de urgenţă pentru orice intervenţie sau interes. Când este vorba să rezolvăm o problemă extrem de importantă nu găsim soluţia să emitem o ordonanţă de urgenţă, că ar fi avut şi sprijinul nostru”, a adăugat Tinel Gheorghe.

La rândul său, deputatul PNL Theodor Nicolescu, a susţinut că, în opinia lui, premierul Victor Ponta nu vrea de fapt reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, lucru care se evidenţiază din declaraţiile acestuia de marţi.

„Eu nu cred că PSD doreşte reducerea CAS. Am văzut ieri o declaraţie a premierului Ponta în care parcă îşi construia apărări de genul „nu se va produce această reducere” – scrisoare trimisă preşedintelui CCR. Domnul Ponta susţinea că pierde bani pentru că nu a intrat în vigoare noua lege a insolvenţei, dar vreau să vă precizez că în noua lege a insolvenţei se stabileşte clar că noua lege se va aplica numai procedurilor care se deschid după intrarea în vigoare a noii legi, ceea ce înseamnă că toate sumele pe care domnul Ponta le-a invocat ieri în declaraţie, şi toate acele proceduri de insolvenţă vor rămâne sub imperiul vechii legi. Şi atunci toate susţinerile dumnealui, că nu se strâng bani pentru CAS şi aşa mai departe, sunt de fapt doar nişte justificări pentru a bloca CAS-ul. Repet, toate acele proceduri deschise anterior intrării în vigoare a legii, miliardele acelea de care vorbea domnul Ponta, sunt şi vor fi în continuare susceptibile vechii legi – legii care este în vigoare astăzi”, a explicat Theodor Nicolescu.

Premierul Victor Ponta a declarat că proiectul de reducere a CAS-ului va fi trimis miercuri în Parlament, iar măsura va intra în vigoare de la 1 octombrie. Premierul a asigurat că impactul măsurii va fi acoperit strict din încasări bugetare, însă Fostul ministru de Finanţe, democrat-liberalul Gheorghe Ialomiţeanu este de părere că, în cazul în care măsura va afecta stabilitatea financiară a României, "Victor Ponta va da vina pe Parlament, spunând că nu are nici o responsabilitate, deşi majoritatea este asigurată de către PSD. În schimb, în campania electorală, Victor Ponta îşi va aroga meritele acestei măsuri".

Gheorghe Ialomiţeanu, a subliniat faptul că Guvernul Ponta nu adoptă măsura prin ordonanţă de urgenţă pentru că vrea să scape de răspundere.

"Este posibil ca în momentul întocmirii bugetului pe 2015 să ne trezim cu noi impozite şi taxe. (...) Dacă măsura de reducere a contribuţiilor sociale cu 5% va fi gestionată în mod responsabil, ea nu va afecta ţintele de deficit bugetar. Mai mult decât atât, pe termen mediu vor fi încasări mai mari la buget prin creşterea numărului de locuri de muncă", a precizat Ialomiţeanu.

Totodată, acesta este de părere că Guvernul a respins proiectul PDL de reducere a CAS pentru că "ar fi lovit în clientela PSD care profită din plin de sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor