Câţi pensionari speciali are România şi ce pensii iau?

(Captură Foto)
Loredana Diacu
10.05.2024

Numărul pensionarilor speciali depăşeşte 11.000, potrivit datelor oficiale. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt magistraţi. Pensia lor se compune dintr-o parte contributivă, ca la orice pensionar, la care se adaugă o sumă de bani acordată la pensie din bugetul de stat care nu are nicio legătură cu contributivitatea, relatează Newsweek.

De obicei, suma de bani din pensie oferită de stat este mai mare decât partea de pensie contributivă.

Cea mai mare pensie specială din magistratură a fost, în luna aprilie, de 24.151 de lei. Doar 6.700 de lei a reprezentat contribuţia plătită la asigurările sociale cât timp a muncit.

Restul de pensie de peste 17.000 de lei a fost partea necontributivă. Este cadoul oferit respectivului magistrat de către stat.

În cazul pensionarului special de mai sus mai sunt alţi 11.000 de pensionari speciali. Tot în magistratură, sunt peste 5.500 de pensionari care iau pensie necontributivă mai mare decât pensia pentru care au contribuit.

De obicei, fără să fie regulă, partea din pensia magistraţilor pentru care au contribuit este doar 30% din pensia totală.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor