Scandal după ce Caramitru Jr. a acuzat PSD de "holocaustul României". Ambasadorul Israelului ia poziţie

Andrei Caramitru (Facebook)
Andrei Pricopie
09.04.2019

Andrei Caramitru, consilierul preşedintelui USR Dan Barna, a stârnit o mică furtună după ce, într-o postare pe pagina sa de socializare, a acuzat PSD că desfăşoară un adevărat "holocaust împotriva României", acuzând că "e mai rău decât ce am suferit în al doilea război mondial".

Postarea sa a stârnit mare vâlvă pe reţelele de socializare, printre cei care au reacţionat fiind chiar ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, dar şi unii colegi de-ai săi din USR.

Ulterior, Caramitru Jr şi-a editat postarea şi a cerut scuze pentru că a folosit termenul respectiv.

Postarea lui Caramitru

"HOLOCAUSTUL ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI. CUM NE OMOARĂ ŞI NE ALUNGĂ. CA SĂ FURE

Corupţia ucide şi distruge. Ştim asta. Ştiţi însă care e dimensiunea? Un genocid uriaş. În fiecare an : 100’000 de morţi, 200’000 de oameni care pleacă în diaspora, 100’000 de oameni care fug din zonele sărace controlate de mafia PSD către oraşele mari din ţară. Un oraş cât Clujul care moare sau fuge. În fiecare an. Pentru ca ei să stea în vile mari, să îşi facă vacanţele în Brazilia, să îşi plaseze amantele pe salarii mari la stat, copiii lor să meargă cu Porsche la club.

E mai rău decât ce am suferit în al doilea război mondial. Atunci am avut 250’000 de morţi în 4-5 ani (50-60’000 pe an).

- Anual, 100’000 de oameni mor din cauza lor. În România avem 2000 de morţi la 100’000 de locuitori. În Europa de Est doar 1500. Ca să nu comparăm cu Europa de Vest unde este doar 1000

- Din cei 100’000 - 1000 mor în accidente din cauza lipsei drumurilor. Şi 700 de copii. Restul - din cauza corupţiei din sistemului de sănătate. Rata mortalităţii infantile este dublă faţă de UE. La fel a accidentelor auto mortale

- 200’000 de oameni emigrează anual

- 100’000 fug din zonele sărace PSD către oraşe anual (cf. studiilor Băncii Mondiale).

Nu fiţi complici la crima asta uriaşă. Votaţi pe 26 mai."

Nemulţumire printre userişti

"Luat de valul retoricii, Andrei Caramitru face nişte confuzii grave într-una din postările sale de azi. A asimila declinul demografic actual al României cu Holocaustul sau genocidul înseamnă, înainte de orice, o lipsă de respect şi o minimalizare a suferinţei inimaginabile a victimelor acestor forme extreme de violenţă organizată a statului, îndreptate programatic împotriva celor mai vulnerabili.

Într-un discurs politic decent, nu trebuie să existe loc nici pentru ierarhizarea contabilă a ororilor, dar nici pentru minimalizarea şi relativizarea acestora.

Din nefericire, acest derapaj vine după o serie întreagă de declaraţii controversate din ultimele luni, care au ridicat numeroase semne de întrebare în rândul celor care au rezonat până în prezent cu poziţionările publice ale USR. Un asemenea discurs nu mă reprezintă nici pe mine, şi vreau să cred că nu reprezintă nici partidul din care fac parte, USR", a scris senatoarea Florina Presadă pe Facebook.

Şi Radu Ghelmez s-a arătat nemulţumit de ieşirea lui Caramitru Jr:

"Eu sper că este clar pentru voi toţi, cei ce mă urmăriţi de atâta timp, că Andrei Caramitru nu vorbeşte în numele meu, că nu mă reprezintă nici pe mine, nici USR-ul în care cred eu şi că, mai mult, tipul de discurs pe care îl livrează el zi de zi este fix combinaţia de populism, isterie şi lipsa de empatie şi cultură pe care am intrat în politică să o combat".

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a reacţionat de asemenea:

"Dragilor, vă asigur că declaraţiile lui Andrei Caramitru nu reprezintă poziţia USR şi, în niciun caz, nu mă reprezintă pe mine în postarea sa cu privire la Holocaust.

Aşa cum a declarat şi ambasadorul Israelului în România, moartea a milioane de oameni nu ar trebui minimalizată iar atrocităţile celui de-Al Doilea Război Mondial nu ar trebui în niciun caz să fie folosite astfel în scopuri politice.

Într-o ţară care încă nu-şi acceptă pe deplin istoria, iar fenomenul negaţionismului este încă prezent, consider că astfel de declaraţii sunt complet nepotrivite. Mă delimitez de exprimarea sa din postare, de altfel modificată nepotrivit, şi sper că îşi va cere scuze pentru aceasta."

Au mai fost şi alţi membri USR care au luat poziţie în acest caz.

Reacţia Ambasadorului Israelului

"Din păcate, din nou, constatăm cu dezamăgire că un politician român se foloseşte de termenul 'Holocaust' într-un context total nepotrivit. Moartea a milioane de oameni nevinovaţi nu trebuie minimalizată, iar atrocităţile războiului nu trebuie să-şi găsească locul în campania electorală a vreunui partid.

România a făcut paşi importanţi în combaterea anti semitismului şi este fără îndoială un model de urmat în regiune. Educaţia despre Holocaust şi despre ororile îndurate de milioanele de oameni este extrem de importantă, de aceea ignoranţa în acest sens nu trebuie tolerată.

Îl invităm pe domnul Andrei Caramitru să se documenteze mai mult şi să viziteze Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim."

Caramitru face un pas în spate

"Mai devreme azi am scris un text despre costul corupţiei în România anilor blestemaţi pe care îi trăim. O mare tragedie pentru noi - suntem a 2-a ţară după Siria ca exod al populaţiei, avem cea mai mare rată a mortalităţii din UE. Ne dispare populaţia unui oraş mare în fiecare an.

Din păcate am folosit un termen pe care nu trebuia să îl folosesc - “holocaust”. Pentru mine Holocaustul este simbolul absolut al răului şi, din greşeală, l-am folosit iniţial pentru a descrie durerea prin care trecem. Însă - evident - situaţia noastră nu poate fi comparată cu adevăratul Holocaust. Am şters cuvântul şi înlocuit cu un termen generic (“genocid”), după primele atenţionări primite.

Îmi cer scuze pentru referinţa iniţială - nu am avut nici cea mai mică intenţie de a minimiza ororile întâmplate. M-au durut comentariile prin care se insinua că aş fi fundamental insensibil la ce s-a întâmplat atunci. Am vizitat Auschwitz şi, recent, muzeul Holocaustului din Berlin, am citit în ultimii ani multe mărturii ale supravieţuitorilor. Ştiu în detaliu şi m-am exprimat şi asupra rolului Statului Român în acele timpuri - pentru că societatea noastră nu îşi recunoaşte suficient vina în ororile nazismului. Am militat recent pentru educaţia civică şi morală (pe modelul Statului German care şi-a recunoscut vina) şi am vorbit despre importanţa luptei împotriva oricărui regim ne-democratic şi totalitar.

Cred că este o lecţie bună nu doar pentru mine dar şi pentru noi toţi - folosim prea des aceste referinţe în limbajul curent fără să ne dăm seama de consecinţe. Dear Ambassador David Saranga - all my apologies."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor