Savonea atacă: Birchall, dată pe mâna CCR. Membrii CSM care blochează numirea Adinei Florea la şefia SS, vizaţi

Lia Savonea
Lia Savonea

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că sesizează Curtea Constituţională în cazul ministrului Justiţiei, Ana Birchall. Motivul invocat: ar fi desfăşurat "acţiuni de subminare a activităţii CSM" şi "o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor".

În acelaşi timp, Lia Savonea - nemulţumită fiind că a ratat pentru a şasea oară să o înscăuneze şefă a Secţiei Speciale pentru magistraţi pe Adina Florea, pentru că procurorii au absentat şi nu s-a întrunit cvorumul necesar - a decis să iniţieze o propunere legislativă prin care să îi sancţioneze cu pierderea mandatului pe membrii CSM care lipsesc de la şedinţe în mod nejustificat.

Redăm mai jos declaraţia şefei CSM:

"Am decis să am această comunicare publică pe 2 teme importante. Prima, criza fără precedent din Consiliu, generată de atitudinea unora dintre membri. Şi a doua, să anunţ că, în calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, am decis să sesizez Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall.

Să le luăm pe rând.

Situaţia de criza de la Consiliu, care probabil acum este cunoscută de toată lumea... după cum aţi văzut astăzi am încercat în 3 etape să avem o şedinţă de plen, în cadrul căreia să soluţionăm anumite lucrări, unele foarte vechi, încă din luna iunie a acestui an, altele survenite pe parcurs, şi nici astăzi nu am putut să soluţionăm aceste cereri din cauza lipsei cvorumului. Avem cinci şedinţe amânate pentru acelaşi motiv, lipsa cvorumului legal în vederea desfăşurării şedinţelor de plen. De fiecare dată lipseşte un număr de membri, aşa încât cvorumul de 15 membri - cât este legal - să nu se poată întruni.

Astăzi au lipsit 3 procurori, fără nicio justificare. Aşa cum am văzut în comunicarea publică, invocă o pretinsă şedinţă care ar fi fost convocată la Parchetul General încă de săptămâna trecută. Am verificat evidenţele consiliului şi ceea ce se afirmă nu se regăseşte în realitate, respectiv, în evidenţele noastre nu figurează înregistrată în ziua de 3 octombrie nicio solicitare din partea Parchetului General şi nicio invitare.

De altfel, în calitatea mea de preşedinte, ar fi trebuit să fiu încunoştinţată fie de procurori fie de Procurorul General al României vizavi de această situaţie, cu atât mai mult cu cât şedinţa de plen fusese convocată încă din data de 2 octombrie într-o şedinţă informală. Încă din data de 2 octombrie, în cadrul unei şedinţe informale, am stabilit că vom avea şedinţa de plen în ziua de 8 octombrie, adică astăzi. Nici atunci şi nici ulterior, niciunul dintre procurorii care astăzi au absentat nu mi-au adus la cunoştinţă.

Atitudinea colegilor care lipsesc nejustificat la şedinţele de plen a produs consecinţe în sistemul judiciar, a vulnerabilizat anumite instituţii, a slăbit capacitatea instituţională a altora, a împiedicat derularea anumitor activităţi la timp, cum ar fi concursul de admitere în magistratură astăzi, avizarea unor proiecte vizând bugetul instanţelor, bugetul Consiliului Superior al Magistraturii. Din luna iunie se evită validarea unor concursuri pentru secţia de investigare atât pentru funcţii de conducere cât şi pentru funcţii de execuţie. În fapt este un veritabil boicot instituţional.

Având în vedere această situaţie şi pentru a asigura funcţionalitatea instituţională a CSM, 9 membri ai acestuia au hotărât să iniţieze nişte propuneri de modificări legislative pe care să le discutăm şi să le formalizăm instituţional, aşa încât să asigurăm desfăşurarea şedinţelor în mod legal în această instituţie. Măsurile vizează reducerea cvorumului pentru situaţiile în care anumiţi membri refuză nejustificat să se prezinte la şedinţele acestuia, respectiv şedinţele să fie legal constituite cu 2/3 dintre membrii consiliului.

Când spun că unii membri refuză să se prezinte eu mă refer la unii membri cu activitate permanentă şi nu la membrii de drept – preşedintele Înalte Curţi, procurorul general sau ministrul Justiţiei, care au şi alte activităţi. Mă refer la membrii Consiliului cu activitate permanentă care în mod legal şi regulamentar trebuie să îşi desfasoare activitatea în cadrul Consiliului.

Pe lângă reducerea cvorumului, propunem şi sancţionarea acestui tip de comportament cu pierderea funcţiei în cadrul Consiliului.

Spuneam că am hotărât în calitate de preşedinte să declanşez un conflict juridic de natură constituţională, având în vedere acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall. În principal pentru două motive:

- O ingerinţă gravă în activitatea procurorilor. Mă refer la activitatea de urmărire penală.

- Acţiuni de subminare a activităţii CSM în calitatea sa constituţională de garant al independenţei justiţiei.

Vă voi pune la dispoziţie cererea scrisă care cuprinde conflictul juridic de natură constituţională."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne