Nicolicea & Iordache, vârf de lance: Comisia de anchetă să funcţioneze în paralel cu ancheta Parchetului

O nouă iniţiativă controversată a cuplului de pesedişti Eugen Nicolicea - Florin Iordache: vor ca Parlamentul să poată înfiinţa o comisie de anchetă, chiar dacă în paralel există o investigaţie a procurorilor.
Florin Iordache(Ministrul Justitiei),
Florin Iordache(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Cunoscuţi pentru iniţiativele lor legislative controversate care vizează Justiţia, deputaţii PSD Eugen Nicolicea şi Florin Iordache se fac din nou remarcaţi în domeniu. Au depus o propunere legislativă privind modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor care ar oferi posibilitatea Parlamentului să înfiinţeze o comisie de anchetă chiar dacă există o anchetă a Parchetului în paralel.

Mai mult, cei doi pesedişti mai propun şi "instituirea unor reguli clare de procedură referitoare la citarea şi invitarea persoanelor în faţa comisiei de anchetă, care să cuprindă şi măsurile ce pot fi propuse în situaţia în care aceste persoane refuză nemotivat să se prezinte în faţa comisiei."

"Iniţiatorii propun ca să fie posibilă o comisie de anchetă chiar dacă există o anchetă a Parchetului în paralel. Cealaltă propunere prevede că persoanele care sunt chemate la audieri sunt obligate să vină la aceste comisii de anchetă", a explicat secretarul Camerei Deputaţilor Ioana Bran, citată de Agerpres.

"Ancheta parlamentară e anchetă parlamentară, din care vrem să aflăm chestiuni care vizează activitatea parlamentară, activitatea legislativă. Activitatea penală sau activitatea pe care o desfăşoară Parchetul este altă anchetă. Sunt două acţiuni total diferite. Nu poate în niciun fel Parlamentul face anchetă penală", a reacţionat Iordache, adăugând că în cazul în care ancheta parlamentară relevă fapte de natură penală, acestea vor ajunge în atenţia Parchetului.

Întrebat dacă persoanele invitate la comisia de anchetă vor fi obligate să vină, fostul ministru al Justiţiei a replicat: "Păi da. Nu e normal? Persoanele care consideră comisia respectivă că pot aduce informaţii concludente pentru aflarea adevărului, fără îndoială sunt invitate".

Şi dacă cumva nu vor veni la audieri fără a-şi motiva decizia, potrivit propunerii celor doi pesedişti, persoanele în cauză riscă sancţiuni: fie sesizarea conducătorului instiţuţiei unde îşi desfăşoară activitatea, în vederea aplicarii în mod corespunzator a prevederilor din regulamentele interne ale instituţiei respective, fie sesizarea organelor de urmărire penală pentru comiterea infracţiunii intitulate "omisiunea sesizării" prevăzută de Codul Penal.

Mişcarea lui Ioradche şi Nicolicea vine în contextul în care Parchetul General tocmai ce a blocat comisia privind presupusa fraudare a alegerilor din 2009, în fruntea căreia s-a pus însuşi numărul unu din PSD Liviu Dragnea, şi despre care se bănuieşte că viza eliminarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne