Nicolicea & Iordache, vârf de lance: Comisia de anchetă să funcţioneze în paralel cu ancheta Parchetului
alte articole
Cunoscuţi pentru iniţiativele lor legislative controversate care vizează Justiţia, deputaţii PSD Eugen Nicolicea şi Florin Iordache se fac din nou remarcaţi în domeniu. Au depus o propunere legislativă privind modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor care ar oferi posibilitatea Parlamentului să înfiinţeze o comisie de anchetă chiar dacă există o anchetă a Parchetului în paralel.
Mai mult, cei doi pesedişti mai propun şi "instituirea unor reguli clare de procedură referitoare la citarea şi invitarea persoanelor în faţa comisiei de anchetă, care să cuprindă şi măsurile ce pot fi propuse în situaţia în care aceste persoane refuză nemotivat să se prezinte în faţa comisiei."
"Iniţiatorii propun ca să fie posibilă o comisie de anchetă chiar dacă există o anchetă a Parchetului în paralel. Cealaltă propunere prevede că persoanele care sunt chemate la audieri sunt obligate să vină la aceste comisii de anchetă", a explicat secretarul Camerei Deputaţilor Ioana Bran, citată de Agerpres.
"Ancheta parlamentară e anchetă parlamentară, din care vrem să aflăm chestiuni care vizează activitatea parlamentară, activitatea legislativă. Activitatea penală sau activitatea pe care o desfăşoară Parchetul este altă anchetă. Sunt două acţiuni total diferite. Nu poate în niciun fel Parlamentul face anchetă penală", a reacţionat Iordache, adăugând că în cazul în care ancheta parlamentară relevă fapte de natură penală, acestea vor ajunge în atenţia Parchetului.
Întrebat dacă persoanele invitate la comisia de anchetă vor fi obligate să vină, fostul ministru al Justiţiei a replicat: "Păi da. Nu e normal? Persoanele care consideră comisia respectivă că pot aduce informaţii concludente pentru aflarea adevărului, fără îndoială sunt invitate".
Şi dacă cumva nu vor veni la audieri fără a-şi motiva decizia, potrivit propunerii celor doi pesedişti, persoanele în cauză riscă sancţiuni: fie sesizarea conducătorului instiţuţiei unde îşi desfăşoară activitatea, în vederea aplicarii în mod corespunzator a prevederilor din regulamentele interne ale instituţiei respective, fie sesizarea organelor de urmărire penală pentru comiterea infracţiunii intitulate "omisiunea sesizării" prevăzută de Codul Penal.
Mişcarea lui Ioradche şi Nicolicea vine în contextul în care Parchetul General tocmai ce a blocat comisia privind presupusa fraudare a alegerilor din 2009, în fruntea căreia s-a pus însuşi numărul unu din PSD Liviu Dragnea, şi despre care se bănuieşte că viza eliminarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.