Şase sute de milioane cadou pentru Rompetrol. De două ori. Beneficiar final: China

Două guverne PSD - primul condus de Năstase, al doilea de pupilul său, Ponta - au iertat, în două rânduri Rompetrolul de datoria de 600 milioane de dolari, în schimbul unor promisiuni niciodată onorate. Ajuns în portofoliul Kazmunaygas, Rompetrolul va deveni acum companie cu acţionariat majoritar chinez.
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernul a ajutat Rompetrol Group de două ori, în zece ani, să scape de datoria de 600 de milioane de dolari către statul român, arată Hotnews într-o amplă analiză dedicată acestui subiect.

Prima iertare de datorii a fost făcută sub patronajul lui Adrian Natase, în octombrie 2003, când Guvernul de atunci a emis o ordonanţă de urgenţă (118/2003) privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a datoriilor Rompetrol care se ridicau la circa 660 milioane dolari. Rompetrol Group s-a angajat să răscumpere obligaţiunile până pe 30 septembrie 2010 însă nu şi-a respectat obligaţiile, motiv pentru care statul român a acţionat imediat Rompetrol în judecată.

Zece ani mai târziu, un alt guvern, condus de pesedistul Victor Ponta, fost şef al Corpului de Control al lui Adrian Năstase, a decis să mai favorizeze o dată Rompetrol Group, renunţând la litigiile din acest caz, în schimbul unor promisiuni, care nici până în prezent nu au fost duse la îndeplinire.

La 13 ani de la primul act de favorizare a companiei în detrimentul statului român, DIICOT a decis să demareze o investigaţie. Deşi, în prezent, cercetările vizează modul în care a fost emisă ordonanţa de urgenţă din 2003, nu este exclus să fie extinse cercetările până la momentul în care Guvernul Ponta a aprobat memorandumul prin care statul român renunţă la litigiile prin care cerea plata milioanelor de dolari.

Tot după 13 ani, KMG, iertată de datorii, fuzionează cu o companie chineză, China Energy Company (CEFC), care va prelua 51% din participaţiile pe care KMG le deţine la fostul Rompetrol Group, chinezii devenind astfel, dacă tranzacţia se va finaliza, beneficiarii cadourilor făcute de guvernele PSD.

Analiza Hotnews poate fi citită aici