Cine ar putea fi "noul star al constelaţiei anticorupţie" în anii următori

Odată cu publicarea raportului MCV s-au reaprins spiritele în jurul subiectului Justiţie – Anticorupţie şi au reapărut "experţii" şi interesaţii de toate soiurile, susţine Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu aude din ce în ce mai des teza că anticorupţia ar fi ucis capitalul românesc, pentru că mulţi capitalişti români sunt acum la "Beciul Domnesc" sau în anchete, iar firmele lor s-au inchis.

"Dar ce fel de capital românesc era acesta care a ajuns la beci? Nu cumva unul clădit pe contracte pe bani publici luate prin "licitaţie" pregatită de "uleiul" corupţiei? Nu cumva unul ridicat prin înlăturarea concurenţilor neconectaţi politic la telefonul roşu, portocaliu, galben, verde turcuoaz sau bleu ciel? Nu cumva unul injectat financiar cu credite bancare obţinute fără garanţii şi nerambursate după ce au fost trecute prin companiile "bidon" sau prin off-shore-urile din deşerturile Orientului Mijlociu până s-a pierdut urma banilor?

Eu cunosc capitalişti români care susţin anticorupţia, care au refuzat să intre în jocul mitei pentru contracte obţinute politic, capitalişti cărora firmele le merg bine tocmai pentru că nu s-au bazat pe suport politic, ci pe inovaţie antreprenorială, management, corectitudine financiară şi fiscală. Şansa lor este ca regulile concurenţei libere să guverneze economia. Iar anticorupţia este binevenită în acest sens", a declarat Cătălin Predoiu.

Un alt argument fals, în opinia liderului PNL, este cel prezentat de fostul premier Victor Ponta cum că anticorupţia opreşte investiţiile, pentru că nimeni nu mai semnează.

"Bine că a semnat Ponta Memorandumul Rompetrol prin care a iertat o companie straină de sute de milioane. Să vedem cu cât şi de unde va creşte contul fundaţiei fostului premier făcut pentru cooperarea estică", a remarcat, ironic, Cătălin Predoiu.

Se mai spune adeseori că "la ei corupţia e mai mare decât la noi" şi nu au anticorupţie, drept pentru care trebuie încetată anticorupţia la noi.

"Eu zic invers, dacă sunt şi alte locuri în Europa unde avem corupţie – şi sunt astfel de locuri, fără indoială – eu zic să le pună şi lor Comisia un MCV, măsură pe care am cerut-o la Bruxelles atunci când am fost ministru, pe vremea în care cei care se plâng astăzi de anticorupţie nu păreau să fie îngrijoraţi de reformele din Justiţie. Anticorupţia trebuie acum dublată de prevenţie solidă şi de recuperarea prejudiciilor", a precizat Cătălin Predoiu.

Prim-vicepreşedintele PNL aminteşte că, în 2011, a creat în cadrul Ministerului Justiţiei un Birou de Recuperare a Creanţelor provenite din infracţiuni, în special din conturi bancare ascunse în bănci străine. Planul era să fie transformat într-o agenţie independentă la sfârşitul lui 2012, dar n-a mai fost să fie.

"După ce-a ţinut proiectul 4 ani pe tuşă (de ce oare?), fostul guvern a catadicsit să-i dea drumul la finalul lui 2015. Acum e momentul să intre în scenă această Agenţie de Recuperare a prejudiciilor provenite din infracţiuni. În anii următori ar putea fi noul star al constelaţiei anticorupţie, cu condiţia să existe voinţă politică, iar şeful acestei agenţii să iasă din faza de seminarii, conferinţe şi contemplat power point-uri.

Avem acum instituţia necesară pentru a aduce banii furaţi acasă, numai să se ia undeva această decizie. Iată o temă pentru Guvernul Tehnocrat care nu ar avea de ce să ezite, nici măcar dacă va strâmba din nas vicepremierul venit de la PSD. Iar dacă nu o să fie în stare, atunci Guvernul să facă o amnistie fiscală inteligentă şi să aducă banii acasă, pentru că deocamdată stau pe la alţii şi fac pui", a mai afirmat Cătălin Predoiu.

În final, liderul liberal a mai opinat că soarta Procurorului General Tiberiu Niţu, prins în iţele dosarului Oprea, este pecetluită, "vom asista la o demisie fireasca în acest context".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne