Şapte recomandări alimentare pentru un bronz frumos şi sănătos

Plajă cu palmieri.
Plajă cu palmieri. (FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)

Unele alimente ajută pielea să reacţioneze bine la soare, permiţându-i să se bronzeze mai mult şi mai repede şi să prevină efectele dăunătoare ale soarelui. Dar atenţie: evitaţi cu orice preţ arderea - chiar şi o singură arsură creşte riscul de a dezvolta melanom, cea mai mortală formă de cancer de piele; cinci sau mai multe arsuri solare dublează riscul. Dacă vedeţi sau simţiţi că pielea vi se înroşeşte, acoperiţi-vă.

Dorinţa de a sta la soare face ca uneori să fie dificil să realizăm cât de periculoase pot fi acele raze calde, luminoase şi relaxante. Deşi cu toţii avem nevoie de vitamina D pe care ne-o oferă soarele, putem plăti pentru ea un preţ foarte ridicat.

Combinând prevenţia cu o alimentaţie adecvată putem obţine un bronz de aur cu o stare bună de sănătate. Regula numărul 1: consumaţi 5 porţii pe zi de fructe şi legume, în mod particular de culoare portocalie şi roşie, deoarece acestea sunt cele mai bogate în beta-caroten. De asemenea, adăugând la meniu, ouă, brânză şi avocado proaspăt (asigură vitamina E şi seleniu), peşte, migdale, alune (asigură acizii graşi omega 3), toate acestea sunt esenţiale pentru a combate ridurile şi îmbătrânirea prematură a pielii. Fiţi atenţi să nu exageraţi în schimb cu citricele, chiar dacă acestea evită formarea de pete, prea multă vitamina C întârzie bronzarea.

1. Fructele şi legumele portocalii, cum ar fi caisele, morcovii, pepenii galbeni, ardeii, conţin mult beta-caroten, esenţial pentru sinteza de melanină.

Caisele pot fi testate şi în versiune sărată: se deschid pe jumătate şi după ce au fost eliminaţi sâmburii, se pot umple cu o lingură de cremă de brânză condimentată cu un pic de piper alb, ceapă verde şi un pic de miere.

2. Fructele şi legumele roşii sunt bogate în beta-caroten şi antioxidanţi. Deci consumaţi în cantitate abundentă ardei, roşii, pepene verde, cireşe şi căpşuni.

Roşiile pot fi consumate, de asemenea, în gazpacho, înlocuind jumătate din roşiile folosite în reţeta clasică cu căpşuni coapte (reţeta gazpacho: roşii, usturoi, castravete, pâine înmuiată în puţină apă şi oţet de cidru de mere, frunze de busuioc şi gheaţă)

3. Nu ar trebui să lipsească de pe masă nici spanacul şi alte legume cu frunze verzi. Acestea ajută, de asemenea, la oţinerea unui bronz mai rapid şi uniform.

4. Uleiul de măsline extravirgin folosit ca un aromatizant al legumelor promovează o mai bună absorbţie a vitaminelor.

5. Peştele, bogat în omega 3, previne îmbătrânirea pielii; în special peştele albastru, cum ar fi macrou, ton, anşoa şi hering, peşte care conţine, de asemenea, şi vitamina PP (ajută pielea să se vindece de arsurile solare).

6. Tot pentru a face plinul de acizi graşi anti-îmbătrânire şi anti-inflamatori adăugaţi la salata de fructe proaspete şi la cea de legume, alune, migdale, nuci, seminţe de floarea soarelui sau de dovleac.

7. Ouă, avocado şi brânză proaspătă: sunt bogate în seleniu şi vitamina E. Ouăle fierte pot fi însoţite de salată verde şi pâine multicereale, o combinaţie foarte gustoasă şi sănătoasă.

Cu un pic de îngrijire preventivă veţi fi capabili să vă bucuraţi de timpul petrecut la soare şi să reduceţi foarte mult riscul unor probleme grave ale pielii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură